Om å sove på foreldrenes bryst

«Den nyfødte babyen min vil bare sove på magen oppå meg om natten. Er dette trygt? Jeg hører så mye forskjellig! Og finnes det noen tips for at babyen skal klare å sovne i ryggleie?»

Hva sier www.lub.no om å la babyen sove på foreldrenes bryst mens foreldrene selv sover?

Noen foreldre opplever at babyen har vansker med å sove på ryggen og at babyen lettest faller til ro om hun får sovne i mageleie på foreldres bryst. Dette er aldeles nydelig og ofte veldig koselig om den personen som babyen sover på er våken (eller om en annen sitter ved siden av og følger med), men ut fra forskning som foreligger kan ikke fagfolk anbefale denne sovestillingen om natten når den som babyen sover på selv sover.

Foto: Shutterstock.com

Fra www.lub.no :

Det er ikke trygt å la spedbarnet sove i mageleie på mors (eller fars) bryst mens hun (han) sover. Den økte risikoen for krybbedød som oppstår når spedbarn sover på magen, gjelder også i denne situasjonen.

Foto: Mir Foto

Lillemini-tips for de aller yngste babyene som strever med å sovne i ryggleie

 • En del av de yngste babyene (babyer under 3-4 mnd) vil lettere kunne sovne i ryggleie om de blir svøpt rundt skuldrene/armene før de legges ned på ryggen. Da blir de mindre forstyrret av moro-refleksen som har en tendens til å virke forstyrrende og stressende under lett søvn for noen babyer under 3-4 mnd.
 • Noen babyer kan ha lettere for å roe seg ned i sideleie. I starten kan du derfor forsøke å la babyen roe seg eller falle i søvn i sideleie (gjerne svøpt), deretter, når babyen har sovnet, lirker du henne forsiktig og varsomt over i ryggleie. Etter hvert som babyen din gradvis venner seg til dette kan du legge babyen over på rygg når hun er helt rolig og våken, slik at hun erfarer at hun ligger på ryggen også før hun har sovnet.
Foto: Mir Foto

For en del babyer vil det være nødvendig å få en del støtte av foreldrene når de legges på rygg for å sove. Særlig de yngste babyene kan trenge litt ekstra trygghet, tilrettelegging og hjelp for å finne ro til å sove i ryggleie. Noen tiltak kan for eksempel være:

 • At du holder en tung hånd på brystet til babyen slik at hun kjenner at du er nær henne.
 • At du hjelper henne å samle hendene hennes, enten ved å svøpe dem eller ved at du holder hendene hennes opp til brystet/munnen hennes.
 • At du er heeeelt fysisk nær henne med ansiktet ditt og snakker beroligende med en litt dyp, rolig stemme. Eventuelt kan du synge eller nynne en rolig sang, eller lager en “shhhhhh”-lyd.
 • Å benytte white noise under innsovning. Denne studien viser at det kan ha svært god effekt for nyfødte.
 • Å gjøre det litt tett og livmoraktig rundt babyens kropp (NB: ikke rundt ansiktet/hodet, kun rundt kroppen, altså opp til skulderpartiet), vi kan tenke at dette minner babyen litt om hvordan han hadde det i mammas mage: Trygt og trangt.
Et sammenrullet håndkle som legges som en pølse rundt kroppen og opp til skuldrene kan hjelpe babyen å «samle seg» (Foto: Lillemini)
 • Å sørge for at det er litt lunt og varmt der babyen skal ligge: Benytt gjerne et korthåret lammeskinn, eller varm opp sengen med en varmeflaske før du legger babyen ned. Men det kan med fordel være litt frisk og kjølig i rommet! (Lub anbefaler soveromstemperatur på ca 17-19 grader).
 • Å sørge for at det lukter “mamma” i sengen! Unngå å bruke tøymykner med parfyme på sengetøyet. La det gjerne komme noen melkedråper som får tørke der babyen skal ha hodet sitt. Noen velger å benytte mammas godt brukte og uvaskede t-skjorte som “laken”. Babyen har kjempegod luktesans, og mammas lukt betyr trygghet! Trygghet gjør det lettere å finne roen!
 • Å heve hodeenden til babyen ca 30 grader ved å bygge opp hodeenden med noen stabile bøker under sengebeina. Babyer har nemlig ha en litt umoden lukkemuskel mellom magesekk og spiserør. Dette kan føre til at melk “skvulper” oppover når babyen blir lagt flatt. Dette kalles refluks, og er en normaltilstand hos alle babyer. NB: Vi skiller mellom vanlig fysiologisk refluks og reflukssykdom. Dette kan du lese mer om her og her. Om du mistenker at babyen kan være plaget av at melk kommer i retur opp spiserøret (man kan da for eksempel se at babyen ligger og svelger mye i ryggleie) kan det hjelpe babyen å få ligge litt skrått med hodet hevet. NB: Pass på å gi stabilitet rundt kroppen så hun ikke ruller nedover i sengen…! Dette kan du unngå ved å legge babyen nederst i sengen, altså helt nede i fotenden. Ikke bruk pute for å heve hodeenden. Babyen skal ligge på en fast, stabil madrass.
Legg gjerne babyen nederst i sengen. Da kjenner babyen noe fast og trygt å sparke mot (litt som i mammas mage), og babyen triller ikke nedover i sengen om man velger å heve hodeenden! Foto: Lillemini
 • Å vente ca 20-30 minutter etter måltid med å legge babyen flatt. Dette kan være nyttig dersom babyens mageinnhold lett kommer opp i spiserøret (refluks).
 • Sørg for å jobbe godt med raping gjennom hele døgnet for å forebygge ubehag av luft som “sitter fast” i magesekken. Luftplager gjør det ofte vanskelig å sove på ryggen! Tips for gode rapeteknikker og informasjon om luft hos babyer finner du her.
 • Å bære babyen mye i bæretøy på dagtid er ofte gunstig! Da får kroppen og tarmene mye bevegelse (luft som allerede har kommet ned i tarmsystemet flytter seg litt lettere videre nedover) og babyen får fylt på nærhetsbehovet sitt i løpet av dagen!

Husk:

Dersom du har en baby som overhodet ikke klarer å sovne i ryggleie, på tross av at du prøver ut tiltakene ovenfor over tid, bør du ta opp dette med helsepersonell.

Babyen kan ha kroppslige plager, ubehag eller smerter med å ligge i denne stillingen. Dette bør utredes og undersøkes nøye.

Foto: Shutterstock.com