Informasjon om trygg søvn for babyer

«Jeg har hørt om krybbedød, og jeg er ganske nervøs for det. Hvor finner jeg informasjon om hvordan jeg kan legge til rette for at det er trygt der babyen min sover?»

Ok, først av alt: Dette med sovestilling for babyer er et aldri så lite minefelt! Her er det mange ulike meninger om hva som er best, riktig, lurt, ikke lurt… Foreldre kan oppleve at ulike fagfolk gir litt ulike råd her rett og slett…. Og midt oppi det hele står man som foreldre og ønsker å ta et trygt valg for babyen sin..!

Så hvor finner du forskningsbasert og oppdatert informasjon om trygg søvn for babyer?

Heldigvis finnes det noen fagfolk som til enhver tid jobber med å oppdatere seg på forskningen som omhandler krybbedød. For det er jo dette det handler om, ikke sant: Alle dere mammaer og pappaer ønsker å unngå å utsette babyen deres for risiko for krybbedød. Samtidig ønsker dere å hjelpe babyen deres å klare å sovne.

På nettsiden til Landsforeningen for Uventet Barnedød, www.lub.no, ligger det forskningsbaserte råd om hvordan man kan forebygge krybbedød. Huff, tenker du kanskje, dette er et innmari dystert og grusomt tema! Men du, husk dette:

Krybbedød er en diagnose som rammer ekstremt få barn i Norge.

I 2016 var det kun 10 barn som døde i krybbedød. Tallene på antall krybbedødstilfeller i Norge sank betydelig fra 1989 da fagfolk begynt å anbefale å legge spedbarn i ryggleie under søvn.

Ryggleie under søvn (altså ikke i våken tilstand!) er altså det tiltaket som vi vet er aller mest effektivt for å forebygge plutselig spedbarnsdød.

Hva er egentlig så farlig med at babyen sover i mageleie?

Det er sannsynligvis flere årsaker til at noen få barn dør i krybbedød. Her trengs det stadig mer forskning. Mageleie er kun en faktor, men å anbefale ryggleie ved søvn har vist seg å være en viktig faktor for å redusere antall krybbedød. Fagfolk sier blant annet dette om søvn i mageleie hos babyer:

  • Man antar at babyen kan få for dyp søvn i mageleie og at dette er en risiko
  • Barnet kan bli for varmt, da mageleie gjør det vanskeligere å kvitte seg med overskuddsvarme
  • Barnet kan bli liggende og puste inn mer “brukt” luft
  • En liten baby er veldig hjelpeløs i mageleie, og evner ikke nødvendigvis å skaffe seg frie luftveier på egen hånd

Litt mer konkret info om trygg søvn for babyer

  • Samsoving på sofa/i lenestol er ikke ansett som trygt! Om du derfor skal samsove med babyen din, gjør det i en dobbeltseng! (Da sover du til og med kanskje bedre selv også!)
  • Lub anbefaler at temperaturen på barnets soverom er rundt 18 grader. Men aller viktigst: Tilpass babyens klær ut fra hvor varm babyen din kjennes i nakken og på brystet! Du kan lese mer om temperatur og påkledning her
  • Det er ikke anbefalt å sove selv når man bærer en baby i bæretøy eller bæretube. Les mer: Info fra Lub om Trygg tubebæring. Lubs søsterorganisasjon i England: The Lullaby Trust: om har info om: Trygg bæring og svøping av babyer.
  • Lub har ikke noen egen uttalelse angående trygg sovestilling ved svøping, her refererer de til The Lullaby Trust.
  • Planlagt samsoving ser ut til å være tryggere enn samsoving som ikke er planlagt! Vi gjør ofte dårlige vurderinger med hensyn til sikkerhet klokken 04 om natten… Tenk derfor gjennom hvordan du vil samsove med ditt barn om behovet skulle dukke opp i løpet av natten!