Hvorfor svøpe en baby?

«Jeg har hørt om dette med svøping av nyfødte. Hvorfor kan det være nyttig å svøpe en baby?»

Hva er svøping?… Og er det en ny greie?..

For det første… Svøping er ikke noe nytt… Det er til og med omtalt i Bibelen, så de drev tydeligvis med dette for 2000 år siden…: «Og de svøpte ham og la ham i en krybbe…».

Å pakke babyen inn i tepper har vært vanlig i mange kulturer – sannsynligvis til alle tider. For lenge siden var det nok helt nødvendig for at menneskebabyene ikke skulle fryse ihjel… Det er heller ikke så mange år siden at det var helt vanlig å pakke inn babyer inn i «babytepper» også her i Norge. Det var noe man bare gjorde liksom, kanskje uten helt å vite hvorfor…! Muligens fordi man hadde litt mer trekkfulle hus før i tiden…

For noen år siden holdt jeg et foredrag om svøping for jordmødre og barnepleiere på barselavdelingen på et universitetssykehus. Da jeg spurte hva de pleide å gjøre om en baby var urolig på barselavdelingen var svaret enkelt: «Da pakker vi babyen inn i et teppe, og så sovner han». Dette er altså et velkjent «triks» for mange fagfolk som jobber med de yngste spedbarna. Men likevel er det ofte noe som ikke blir vist for foreldrene, man får ikke lære det. Og dermed blir det gjerne ikke noe man benytter seg av når man kommer hjem fra sykehuset…

I flere vestlige lang har imidlertid svøping en helt annen plass i håndtering av spedbarn. Både i USA, Tyskland, og Nederland er for eksempel svøping brukt mye, og man får kjøpt svøpetepper over alt. Det er nesten vanligere enn pysjamas til babyer… Likevel, i noen land kan man se en uheldig form for svøping, dette er når man svøper stramt rundt hele kroppen til babyen og ikke kun rundt babyens skuldre/armer.  Det er også uheldig at babyer ligger svøpt til alle døgnets tider. Det er kun i noen situasjoner at babyen kan ha behov for denne støtten! For det er nettopp det det er. Svøping er en støtte og hjelp til babyen i situasjoner hvor babyen strever med å klare å «samle seg». Svøping er altså ikke en «tvangstrøye» (akkurat som bæretøy ikke er en tvangstrøye). Vi kan tenke oss at svøping kan hjelpe babyen å holde hendene samlet inntil kroppen, slik som babyen lå i mammas mage! Dette er altså et tiltak som er i tråd med teoeri om «Det fjerde trimester»: Det er en måte å skape en «livmoraktig» tilværelse for babyen i «Det fjerde trimester».

I hvilke situasjoner kan svøping være til hjelp for babyen?

Svøping skal kun benyttes til babyer under 3-4 måneder, man må avslutte svøping før en baby har begynt å snu seg fra rygg til mage (mer om dette i artikkelen Trygg svøping av babyer). Situasjoner hvor svøping kan være verdt å forsøke er:

  • Når babyen strever med å klare å finne stabilitet og ro i ryggleie ved innsovning (kanskje opplever du at babyen bare klarer å finne roen oppå brystet til dere foreldre?.. Da kan svøping være verdt å prøve…)
  • Når babyen skal sove og man ser at babyen ikke klarer å samle hendene inn mot kroppen og virker stresset av dette
  • Når babyen skal sove og har mye kaotiske armbevegelser, enten mye «hakkete», stressede bevegelser, skjelvinger eller mye av moro-refleksen (når babyen slår plutselig ut med begge armer)
  • Når babyen er overtrøtt eller overstimulert og hverken byssing eller amming fungerer
  • Når man ser at babyen gjentatte ganger vekker seg selv ved å slå ut med armene (moro-refleksen), men åpenbart ikke er uthvilt…

I hvilke situasjoner skal man ikke svøpe en baby?

  • Når babyen er våken
  • Når babyen ammes/får flaske

Babyen trenger nemlig å øve seg på å bevege armer og bein! Etterhvert som babyen får øve seg på å bevege seg vil bevegelsene bli mer og mer kontrollerte! Dette ser man om man legger en 3 måneder gammel baby sammen med en nyfødt. I løpet av disse tre månedene skjer det en enorm modning og utvikling! Det er en kombinasjon av en helt vanvittig hjerneutvikling og babyens erfaringer som bidrar til denne utviklingen!

Trygg svøping?

Som både ved bæring, søvn og all håndtering av babyer er det noen ting du skal tenke på om du ønsker å svøpe babyen din. Dette kan du lese om i artikkelen Trygg svøping av babyer.