Trygg svøping av babyer

«Er ikke dette med svøping av babyer litt omdiskutert? Er det bra for babyer egentlig? Og er det trygt?»

Som du kan lese i artikkelen Hvorfor svøpe en baby er det kun i noen situasjoner at det vil være hensiktsmessig å svøpe en baby. For eksempel vil dette kunne være når en baby er trøtt og trenger å sove, men ikke klarer å finne roen fordi han ikke klarer å «samle seg». I tillegg vil det være veldig ulikt hva en baby har behov for og hva en baby setter pris på. Det er derfor det er umulig å si hvor mye man kommer til å bære, svøpe eller bysse en baby før man har blitt kjent med babyens og dens behov.

Men om du finner ut at svøping hjelper babyen din til å lettere finner roen ved innsovning, eller at det hjelper babyen din når han er veldig stresset eller overtrøtt, så trenger du også å vite hvordan du skal svøpe babyen din på en trygg måte.

Da vi ikke har hatt en tradisjon for å svøpe babyer i Norge på noen år har ikke norske helsemyndigheter utarbeidet noen retningslinjer for trygg svøping. Jeg har imidlertid vært i dialog med norges fremste eksperter innenfor temaet krybbedød og de henviser til AAP (American Academy of Pediatrics) og The Lullaby Trust (Landsforeningen for Norsk Krybbedødsforenings søsterorganisasjon i England) for retningslinjer når det gjelder svøping

Her er et lite utdrag fra AAPs retningslinjer:

«Swaddling, or wrapping the infant in a light blanket, is often used as a strategy to calm the infant and encourage the use of the supine position. There is a high risk of death if a swaddled infant is placed in or rolls to the prone position. If infants are swaddled, they should always be placed on the back. Swaddling should be snug around the chest but allow for ample room at the hips and knees to avoid exacerbation of hip dysplasia. When an infant exhibits signs of attempting to roll, swaddling should no longer be used. There is no evidence with regard to SIDS risk related to the arms swaddled in or out. These decisions about swaddling should be made on an individual basis, depending on the physiologic needs of the infant.»

Oppsummert på norsk:

  • Det er svært viktig at babyer som er svøpt ligger i ryggleie (men det er jo også rådene fra www.lub.no som gjelder alle spedbarn under søvn – svøpt eller ikke svøpt!)
  • Svøping skal være tett rundt brystet/skuldrene men løs rundt hoftene/knærne
  • Når babyen viser tegn til å begynne å snu seg fra rygg til mage bør man slutte med svøping
  • Det er ingen bevis mht krybbedød om babyen svøpes med hendene inni eller utenfor teppet. Her må man gjøre individuelle tilpasninger basert på babyens fysiologiske behov.

The Lullaby trust gir følgende retningslinjer for svøping:

«If you decide to adopt swaddling, this should be done for each day and night time sleep as part of a regular routine.«

  • Use thin materials
  • Do not swaddle above the shoulders
  • Never put a swaddled baby to sleep on their front
  • Do not swaddle too tight
  • Check the baby`s temperature to ensure they do not get too hot

Oppsummert på norsk:

  • Bruk tynne materialer
  • Ikke svøp ovenfor skuldrene (nakken skal være fri)
  • Ikke legg et svøpt barn i mageleie
  • Ikke svøp for stramt
  • Sjekk temperaturen til babyen så han ikke blir for varm

Viktige trygghetsmomenter ved svøping er altså:

Hoftene: Hoftene skal ikke presses ned i utstrakt stilling. Dette kan være uheldig for hofteleddet til babyen. Det skal være så løst og ledig rundt hoftene at babyen kan strekke beina helt ut og bøye beina helt opp i «froskestilling». Litt som på bildet under:

Alder/babyens evne til å snu seg fra rygg til mage: Babyen skal ikke svøpes etter at hun kan snu seg fra rygg til mage. Det er ikke ansett som trygt. Man tenker at babyen da vil ha begrensede evner til holde seg oppe fra underlaget. Du kan lese mer om dette  i artikkelen: Noen vanlige spørsmål om svøping. Det er litt ulikt hvor tidlig en baby begynenr å snu seg fra rygg til mage. De aller tidligste barna snur seg allerede rundt 3 måneders alder. Andre begynner først ved ca 5 måneders alder. Men svøping er altså for de aller minste babyene! Og behovet er som regel størst i «Det fjerde trimester», ca fra 0-3(4) måneder.

TIPS: Allerede når du ser at babyen aktivt tar begge beina opp mot magen og begynner å snu seg over i sideleie kan det være greit å begynne å tenke på å «avvenne» svøping. Dette kan du lese mer om i artikkelen: Hvordan avvenne svøping

Ryggleie under søvn: Anbefalingene om ryggleie under søvn gjelder jo for alle babyer, uansett om de svøpes eller ikke. Men det er ekstra viktig i svøpt tilstand, da babyen da ikke har armene til å støtte seg opp med i mageleie.

Temperatur: Både babyer som svøpes og ikke svøpes skal jo som kjent ikke bli for varme. Dette kan være noe vanskelig å regulere i perioder! Man prøver seg gjerne frem med tepper, klær og dyne… De fleste blir imidlertid overrasket over hvor lite klær babyen trenger for å være passe varm. Helt i starten, før du kjenner babyens temperatur godt, vil det være nyttig å sjekke tempen regelmessig ved å kjenne i barnets nakke og se på babyens ansiktsfarge. Er babyen tydelig klam i nakken, og er ansiktet og brystet rødt og «hektisk» er babyen sannsynligvis litt for varm. Dette vil du etterhvert klare å regulere lettere!

Det finnes utrolig mange måter å svøpe en baby på! Og her vil ulike babyer ha ulike behov! Sjekk ut våre 7 videoer som viser ulike måter å svøpe en baby på!