Sovne på puppen – når det funker helt fint!

Sovne på puppen – når det funker helt fint!

Dette er deler av en samtale mellom Lillemini og en mamma med en baby som er ca 7 mnd gammel.

Mamma: Jeg må spørre litt om det med søvn og amming. Jeg har et lite troll på snart 7 måneder som sovner til puppen hver kveld. For min og hennes del fungerer det fint. Men så er jeg litt redd for at dette er «feil»?.. Noen ganger koser hun i 10 minutter og slipper, ser på meg og sovner igjen. Mens andre ganger vil hun suge på puppen mye lenger. Hun kan også sove fra 22-05 uten mat, eller så er det masse pupp gjennom hele natta. Det går litt i perioder. Men for min del gjør det ingenting. Synes bare det er koselig. Så er det «feil» av meg å bare fortsette med dette så lenge vi begge trives med dette? Og hva anbefaler du at jeg eventuelt kan prøve hvis hun skal sovne på andre måter?

Lillemini: Skjønner! Det høres ut som at hun ikke er totalt avhengig av dette – hun kan også sovne uten å ha puppen i munnen! Det er litt viktig, at det ikke er en fastlåst søvnassosiasjon som alltid trengs for at hun skal komme over i neste søvnsyklus..! (Det kan bli veldig slitsomt i lengden). Synes ikke du skal stresse med dette når hun tydeligvis har evnen til å koble flere søvnsykluser! kl 22-05!! Men du kan jo kanskje teste litt «mild sugeslutt» de periodene hun suger veldig mye? Det er en supermild måte å jobbe litt med dette på. Er det mer pupping under utviklingsspang kanskje?… Noen vil etterhvert forsøke å fjerne pupping fra selve innsoningen – at det blir mer en «søvnforberedende rutine», ikke en del av «innsovningsrutinen». Da kan man amme i en egen ammestol på rommet eller man kan amme på et annet rolig rom, og foreta en overgang til selve innsovningsrutinen. Men ikke stress med dette om dagens måte å sovne på funker bra for dere begge!

Mamma: Synes det er veldig kos, så da bare fortsetter jeg enn så lenge. Nå sovner hun også fint på turer, og kan sove lenge mens vogna også står stille, og det er et stort skritt for oss, for slik var det ikke før! I utviklingstrinn tar vi noen skritt tilbake igjen, men sånn er det bare tenker jeg. Føler det er litt tullete at pappaen ikke kan legge henne da, det er det eneste som er litt kjedelig. Men jeg kommer ikke til å jobbe kveld når jeg starter i jobb igjen, så da er det ikke noe problem i hvert fall.

Lillemini: Ah, det høres veldig fint ut! Hun er tydeligvis fleksibel med tanke på innsovning, og kan til og med sovne mens vognen står i ro – det er et veldig godt tegn! Ta dette i deres tempo dere! Og når dere vil begynne å gjøre endringer: Legg inn litt god tid, gjør større endringer utenom utviklingssprang og ta passe store babysteg – så går dette bra! Pappaen vil lettere kunne legge henne den dagen pupp er blitt mer en søvnforberedende rutine, men det er DERE som bestemmer når det skal skje!

Mamma: Da fortsetter vi å kose oss med kveld/nattamming, og så får vi se hva vi eventuelt gjør senere. Hun kan kose lenge med puppen etter hun har sovnet, eller hun kan slippe puppen etter bare 5-10 minutter og sover videre. Er veldig forskjellig. Noen ganger trenger hun bare mer kos. Er nok midt i utviklingssprang også nå. Våknet klokken 3 i natt av at hun snakket med seg selv, men sovnet videre uten puppen!

Lillemini: Ah, det høres veldig fint ut! Hun er en fleksibel frøken, det lover veldig godt!

Her kan du lese mer om:

Søvnsykluser

Søvnassosiasjoner

Å sovne med vognen i ro

Søvn under utviklingssprang

Å sovne uten pupp i munnen

 

Ingen kommentarer

Vi har slått av kommentarer for denne artikkelen.