søvn barn baby sleep

Powernap for å unngå overtrøtthet

«Babyen min blir ofte overtrøtt på ettermiddagen! Det er for sent for en tredje dupp, men samtidig for tidlig for å ta kvelden! Hvordan kan jeg hjelpe han så han ikke blir så overtrøtt til kveldslegginga?»

Når babyen er kritisk trøtt, men det ikke er tid til en dupp før kveldslegginga

Etter en hel dag med opplevelser og utforskning er ofte babyen helt kaputt når kvelden nærmer seg. Selv om dere kanskje “bare” har vært hjemme i stua vil det kunne ha vært en svært spennende dag med masse stimuli og impulser for din lille som er i ferd med å oppdage hele verden rundt seg. Når du har kommet inn i et fast leggetidspunkt, for eksempel at babyen sovner et sted mellom 18.00-19.00, vil dette tidspunktet være viktig å holde nokså fast på. Mange trenger å ta en tidlig kveld, fordi både kroppen og hodet er helt utslitt etter en lang dag med utforsking. Det finnes faktisk også forskning som tyder på at søvnen vi får før midnatt er ekstra viktig og i tråd med vår biologiske døgnrytme. Tidlig leggetid kan altså være helt avgjørende for din lille mini!

Ofte vil babyer over 6 mnd ha en dupp nokså tidlig på morgenen (kanskje så tidlig som 1-1,5 timer etter at babyen har startet dagen), samt en dupp midt på dagen. En god stund vil de også ha en 3. dupp litt utpå ettermiddagen, men denne duppen blir etterhvert vanskelig å få til. Da har babyen vanskeligere for å sove, dere foreldre bruker kanskje lang tid på innsovning, og etterhvert som dere ser at det ikke er så lenge til sengetid tenker dere gjerne: “Nei, nå må vi bare droppe hele duppen, for det er jo ikke så lenge til kveldslegginga starter!” Det er forståelig at dere tenker at dere vil sikre at babyen sovner godt til kvelden, men dersom babyen må holde seg våken ekstra lenge på ettermiddagen, kan babyen lett bli overtrøtt. Og da blir jo slett ikke legginga særlig enkel…

Babyer flest tåler nokså dårlig å være lenge oppe om kvelden, de er slitne, fulle av inntrykk, om de ikke får en pause blir det ofte vanskelig for dem å sovne, det blir vanskelig for dem å falle i dyp søvn, samt å koble sammen flere søvnsykluser. Resultatet kan lett bli en langvarig og slitsom leggeseanse og hyppige oppvåkninger før midnatt

Men når man ikke får tid til en skikkelig dupp, så finnes det likevel et alternativ i denne situasjonen: Gi babyen en powernap!

Hva er en powernap?

Ok, hva er så en powernap for en baby? Jo: En powernap er en kort kort dupp, den bør vanligvis ikke vare lenger enn 10-15 minutter (for noen er det nok med 5-7 minutter… man må se babyen litt an her). Derfor: Når babyen har sovet noen få minutter: Vekk babyen! Du vil jo at babyen skal sovne til det faste leggetidspunktet på kvelden! Duppen skal altså ikke vare så lenge at den forskyver hele leggetidspunktet! Den skal bare gi babyen en bitteliten time-out!

Hvordan gir du babyen en powernap?

Når du skal gi babyen en powernap er det ofte på det tidspunktet da det er vanskelig å hjelpe babyen til å sove – velg derfor den metoden som du vet er den aller mest effektive for å hjelpe babyen din til å sovne! SUPERMETODEN DIN!

Det kan for eksempel være:

  • Å amme i søvn
  • Å trille en bitteliten tur ute
  • Å bære i bæretøy
  • Å bysse inne på et mørkt rom
  • Å ligge inntil babyen i dobbeltsengen

En powernap vil ikke gi babyen din full restitusjonssøvn, men det gir både hodet og kroppen til babyen din en liten pause, det kan ofte være nok til å unngå at han blir fullstendig overtrøtt!

Da en powernap kun er en bittebitteliten dupp vil du kunne gi babyen dette selv om det kanskje bare er så lite som 1,5 time til legging. (Dette avhenger litt av babyens alder, selvsagt).

HUSK:

  • Mange henger seg opp i utsagnet. “Never wake a sleeping baby”. Men du, akkurat når du skal gi babyen din en powernap, da er det helt greit! Det handler jo om at du skal hjelpe babyen å unngå overtrøtthet og dermed ha større muligheter for god nattesøvn! Da er det helt ok å vekke babyen! Og mange babyer takler helt fint å bli vekket fra lett søvn.
  • Om du holder på å øve på at babyen din skal sovne uten amming/byssing/trilling etc: Ikke tenk på det akkurat når du skal gi babyen en powernap! Da handler det om å raskest mulig gi babyen en dupp! Gjør HVA SOM HELST! Bruk din beste supermetode for å hjelpe babyen kjapt ned i søvn!
  • Powernap kan brukes i mange ulike aldre! Både ved 4 måneder og ved 11 måneder! Men ofte vil de eldste babyene ha behov for å ta powernappen litt tidligere enn de yngste. For hvis den blir altfor sen blir det ofte vanskelig å klare å sovne for kvelden…

Eksempel på en powernap-situasjon

Baby på 8 måneder våkner fra siste dupp klokka 14.30. Sovner vanligvis klokka 18.30. Allerede klokka 16.30. viser babyen tegn til å være heeelt utslitt, og foreldrene skjønner at dette blir helt krise om hun ikke får sove litt før leggetid. Mamma går på et kjølig, mørkt rom, bærer babyen litt rundt mens hun synger en rolig sang, så ammer hun babyen i søvn så babyen sovner kl 17. Vekkes klokken 17.15. Etter dette er det kveldsgrøt og søvnforberedende rutiner, og babyen legges som vanlig og sovner kl 18.30.

MERK: Babyer er ulike! For noen funker dette fint, mens andre blir liksom veldig satt ut av å bli vekket. Da kan det være et alternativ å heller fremskynde leggetiden med 30-60 minutter akkurat den dagen da barnet er skikkelig skikkelig trøtt…