Noen vanlige spørsmål om babyer og trygg søvn

«Babyen min har begynt å snu seg over på magen! Dette gjør meg så stresset! Er det trygt eller må jeg snu han flere ganger om natten?»

Dette sier www.lub.no:

“Når barnet selv begynner å snu seg, er det viktig at vi som foreldre fortsetter å legge barnet ned for å sove på rygg, selv om barnet velger å selv snu seg over på siden eller mage. La så barnet få velge sin egen sovestilling. Vi anbefaler ikke bruk av seler eller på annet vis å binde babyen fast i madrassen. Vi antar at mageleie er mindre viktig som risikofaktor ettersom barnet blir eldre. Vær imidlertid obs på å sikre barnet et trygt sovemiljø; ikke for varmt og klamt, fast og ren madrass, minst mulig ekstra i sengen av kosedyr, tepper og pute, røykfritt.”

Hva med sideleie? Er det trygt at babyen min sover på siden?..

Dette sier www.lub.no:

“Det er dokumentert at det er økt risiko for krybbedød når spedbarn sover på magen eller i sideleie. Ryggleie bør være alle spedbarns sovestilling hvis ikke medisinske grunner tilsier noe annet. Selv om barnet kaster opp når det ligger på ryggen, er det ingen fare for at det vil kveles.”

Er det trygt å ha kosedyr i sengen?

Dette sier www.lub.no:

“Sørg for at barnet har frie luftveier ved at det ikke får dynen over hodet, eller ansikt ikke blir tildekket av kosedyr, kluter m.m. Derfor er det viktig å begrense antall kosedyr og annet som kan tildekke nese og munn.”

Bør babyen min ha pute?

Dette sier www.lub.no:

“Flere forskningsstudier viser en sammenheng mellom bruk av pute og plutselig uventet spedbarnsdød. Barnet risikerer å få puten over ansiktet. Dette kan føre til at barnet puster inn utåndet luft eller ikke får puste i det hele tatt.”

Hva er tryggest av dyne og sovepose? Er det trygt med soveposer med seler?

Dette sier www.lub.no:

“Sovepose/nattpose med hull til armene kan være et greit alternativ til en lett barnedyne. Disse posene anbefales i noen land (bl.a. Tyskland og Nederland) for å forebygge krybbedød. En fordel med sovepose er at babyen ikke risikerer å få dyna over hodet, noe som kan føre til at det blir tett og varmt og dårlige pusteforhold. Med en liten lett barnedyne tilpasset barnets størrelse slik som er vanlig i Norge, skal uansett ikke dette være en fare, det er verre med de tyngre teppene etc. som er mer vanlig i andre land. Men om man har en baby som har lett for å få dyna over hodet, eller babyen har lett for å sparke av seg dyna slik at det blir for kaldt, kan en nattpose være et godt alternativ. Det er for øvrig viktig at det ikke er noen knapper eller lengre snører på posen som kan utgjøre risiko.”

“…Vi anbefaler ikke bruk av seler eller på annet vis å binde babyen fast i madrassen.”

Når er babyen i størst risiko for krybbedød?

Dette sier www.lub.no:

«En stor nordisk studie på 1990-tallet fant at risikoen for dødsfall var høyest dersom barnet ble lagt på magen når det var 3 til 6 måneder gammelt. Nyere studier viser imidlertid at de få krybbedødstilfellene som skjer i dag, er mer spredt i alder. Det er kun noen få tilfeller av krybbedød hos barn over 6 måneder. Krybbedød hos over ett år gamle barn skjer, men er svært sjelden (1-2 tilfeller årlig). «

Dette sier Norsk Helseinformatikk:

“Tilstanden opptrer hyppigst i alderen 2-4 måneder, og 90% av tilfellene skjer før 6-måneders alder.“

Babyen min gulper av og til etter at hun er lagt ned i sengen. Bør hun ikke ligge i sideleie for å unngå at hun kveles av gulp eller oppkast?

Dette sier www.lub.no:

“Ryggleie bør være alle spedbarns sovestilling hvis ikke medisinske grunner tilsier noe annet. Selv om barnet kaster opp når det ligger på ryggen, er det ingen fare for at det vil kveles.”

Hva med sengekantbeskyttere? Er det trygt?

Dette sier www.lub.no:

Bruk av sengekantbeskytter øker risikoen for kvelning.

Risikoen skyldes at barnet kan bli klemt mellom sengekantbeskytteren og andre objekter, som en madrass eller lignende («wedging»). Lange festesnorer kan også forårsake kvelningsulykke. Det er generelt viktig for å forebygge plutselig spedbarnsdød og krybbedød at barnet har det luftig rundt seg når det sover. Derfor anbefaler vi å ha minst mulig i barnesengen. Faren ved sengekantbeskyttere ble aktualisert da en ny studie fra USA publisert i The Journal of Pediatrics november 2015 (Scheers, Woodard og Thach 2015) dokumenterer økt risiko.

Hva med babynest? Er det trygt?

Her finnes det rett og slett ikke forskning enda. Dette sier www.lub.no:

“Det er i dag ikke god nok evidens for å anbefale eller fraråde bruk av babynest grunnet økt risiko for krybbedød. Dette fordi det finnes lite forskning på dette. På bakgrunn av kunnskap om hva som generelt kjennetegner et trygt sovemiljø for spedbarnet og kjente risikofaktorer, kan ikke bruk av babynest aktivt anbefales. Dette er fordi LUB har en føre-var-holdning og et hovedfokus på forebygging av barnedød. Dette sikres best mulig med minst mulig oppi barnesengen.”

Når er det trygt å flytte babyen inn på eget rom?

Dette sier www.lub.no:

“Rådet om å sove i egen seng på foreldrenes soverom gjelder særlig det første halvåret. Det anses som godt og trygt for barnet å høre og lukte foreldrenes nærvær. Etter de første fire-seks månedene kan det være at foreldrene ikke sover godt nok fordi de våkner av barnets lyder. Da kan man vurdere andre søvnrutiner for barnet eller mor/far.”

Lillemini-tips om trygg søvn hos babyer

  • En “soveklut”/sovebamse skal brukes med fornuft. Husk at en søvnassosiasjon først og fremst er nyttig for babyen din når hun sovner, og ikke under søvn! Pass derfor på at en soveklut/sovebamse ikke er for stor og tung og at den ikke blir liggende over babyens nese eller munn etter innsovning. Ta den varsomt vekk fra luftveiene slik at den ikke utgjør en risiko for babyen din.
  • Legg babyen nederst i sengen når han skal sove! Altså helt nede i sengen slik at babyens bein sparker borti sengen når han strekker ut beina! Dette har (minst) to fordeler:
  1. Babyen kjenner at det er noe trygt og håndfast under beina når han sparker ifra. Det føles ofte trygt, særlig for de aller yngste. Vi kan tenke oss at dette minner litt om da babyen lå i mammas mage og sparket henne i ribbeina på slutten av svangerskapet.
  2. Noen babyer har en tendens til å “karre seg nedover” i sengen og havne under dyna. Dette unngår du om du legger babyen helt nederst i sengen, da kommer hun ikke lenger ned! Hun ligger allerede nederst i sengen.

Vil du vite mer om krybbedød? Hør denne episoden av Foreldrerådet hvor fagsjef i www.lub.no Trine Giving Kalstad snakker om krybbedød

Om du er bekymret

Etter å ha lest alt dette tenker du kanskje:

«HJELP!! Det er så mye restriksjoner mht hva som er trygt og ikke for babyen min! Jeg blir bare så innmari bekymret av all info om risiko og fare!»

Jeg må gjenta det igjen: Vi har svært lave tall på krybbedød i Norge! Dette er altså noe som skjer svært sjelden! Men helsepersonell kan kun gi råd om dette ut fra eksisterende forskning…! Og det er mye vi ikke vet enda. Men du, om du er usikker på om du gjør det du kan for å ivareta snakk med partneren din om:

  • Hvordan kan vi hjelpe babyen å kjenne seg trygg nok til å sovne og samtidig ivareta sikkerhet best mulig?
  • Har vi blitt vant til noen ugunstige vaner når det gjelder babyens søvn som vi kan endre på ved å ta små steg i riktig retning?
  • Føler jeg meg trygg på at babyen min har godt med oksygentilførsel der hun sover?
  • Føler jeg meg trygg på at babyen min ikke har det for varmt der hun sover?
  • Kan vi av og til på dagtid avlaste hverandre slik at babyen kan sove oppå brystet til en av oss mens den andre passer på?
  • Har jeg en magefølelse av at noe plager babyen og at det kan være derfor vi ikke klarer å ivareta sikkerhet rundt barnets søvn?… Bør vi derfor kontakte lege?…