Mindre pupp – mer søvn

Dette er deler av en samtale mellom Lillemini og en mamma med et barn som er 7 måneder gammel.

Mamma: Hei! Hadde bare lyst til å gi en statusoppdatering angående problemene med veldig hyppige oppvåkninger etter midnatt og ut, som vi har hatt de siste 2 månedene. Vi har som tidligere fortalt prøvd «alt». Begynte med å legge mini tilbake i bedside criben og bort fra samsoving og «fri bar» for å redusere nattspising. Uten effekt. Innførte så fast føde til kvelds. Ingen bedring. Da hun ble 6 måneder la vi henne på eget rom med tanken om at lukten av meg og muligheten for at vi vekket hverandre var grunnen til de hyppige oppvåkningene. Vi innførte ammestol og passet på at hun ikke fikk sovne på puppen når vi la henne for kvelden. Ukene gikk. Ingen bedring. Så tok vi ammingen ut av soverommet og ammet i stuen før vi la henne for kvelden. Resten av kveldsrutinene var som før. Ingen bedring. Så til slutt fikk mamma nok – det var på tide å kutte nattamming. Nå er hun 7 måneder gammel. Jeg leste meg opp. Beholdt drømmemåltidet, men etter det ble det ingen amming før klokken 06.00 når hun står opp. Jeg forberedte meg på kamp og mye gråt, men til min store overraskelse ble det ikke på langt nær så ille som forventet. Første natt var hun kun våken mellom 02.30-04.30 (utenom drømmemåltidet klokken 22.30), og hun sov til 06.10. Andre natt hadde hun hyppigere oppvåkninger fra drømmemåltid og frem til 02.00, våknet litt igjen rundt 04.30, men sov derfra til 06.50! Tredje natt var natt til i dag, og hun har kun vært våken to ganger, rundt 02.30 og rundt 04.30 (Minus drømmemåltid rundt 22.00). Og hun sov til 06.00! Men alt dette har skjedd nesten uten gråt! Jeg har ikke tatt henne opp, kun shhh`et og nynnet, og strøket og støttet. Det er tydelig at hun ikke har hatt et reelt behov for mat på nettene, men pupp for å sove. Nå føler jeg vi er på rett vei! Takk for hjelp og gode artikler! Krysser fingrene for at de neste nettene bare blir bedre og bedre!

Lillemini: Hei! Du, skal si dere har tatt steg for steg og jobbet iherdig altså! Og du har tatt denne reduksjon-i-nattspising-jobben helt alene? Valgte du en form for tidsbestemte måltider da eller?

Mamma: Ja, vi har jobbet helt enormt for å få dette til gradvis, både for min og for hennes del. Vi har en slags tidsbetsemt måltidsrutine ja. Hun får amme når hun våkner rundt 22-23 (drømmemåltid). Hun får amme når hun våkner rundt 22-23 og etter det er kranen steng til klokken 06.00. Da viser vi tydelig at «nå er det morgen» Her er det frokost» og snakker høyt og starter dagen slik at hun skjønner at det ikke er nattmat liksom.

Mamma: Jeg hadde ikke tid til å vente på at pappaen skulle være delaktig (har ikke kommet oss til pappalegging enda, og har forstått at da kunne det være lurt at mammaen tok avvenningen på natten slik at hun ikke mistet både puppen og mammaen på en gang), så jeg har tatt dette selv, i en helg når pappaen var bortreist til og med – man bli litt desperat etter søvn, og da kjører man på! Angrer ikke! Hun spiser MYE bedre både av pupp og fast føde etter at vi kuttet spising etter midnatt. Natt til i dag var natt 4, og hun var litt urolig og våknet en del. Men det tror jeg skyldes at soverutinene ble helt på tur i går etter at vi stilte klokken. Og – det viser seg at hun er litt langt foran motorisk (sa helsesøster. Hun har allerede lært seg både å sette seg opp og krabbe på knærne – alt dette før hun ble 7 måneder! Så det er nok noe med det også, at hun har lært seg så mye nytt de siste månedene at søvnen blir litt forstyrret av det. La for eksempel merke til at hun fikler med hendene og pirker med pekefingrene når hun sover, og samtidig har hun lært seg pinsettgrep – kan plukke ting opp med peke- og tommelfinger. Så alt henger nok litt sammen. Så mye nytt man lærer når man får barn…!

Lillemini: Jaja, er man desperat nok kjører man på ;-)! Og henter frem de reservene man har..! Kjempefint å lese at du ser kompleksiteten i dette – at det ikke handler om en ting – det er ikke bare nattspising det dreier seg om. Det er ofte et evig sammensurium av ulike årsaker til at babyer våkner… – enten det er surr med klokka/dupper, utvikling eller noe annet… Men det går likevel an å ta noen steg og oppleve bedring midt oppi alt kaoset! Så godt jobbet til både deg og mini! Hun høres ut som hun er i rasende utvikling da! Både grov- og finmotorisk! Tenk alt som foregår oppi det lille hodet hennes for tiden…!

Les mer her:

Å redusere eller kutte nattspising

Babymat

Eget rom

Bruk av ammestol

Innsovningsrutine

Drømmemåltid

Søvnassosiasjoner

Tidsbestemte måltider

Pappalegging

Når babyen ikke spiser

Tidlige oppvåkninger