6 måneder og overgang fra samsoving til egen seng

En mamma har sendt inn følgende melding på en «spørredag»:

Hei!
Vi har et spørsmål som gjelder baby på snart 6 måneder, og endring fra samsoving til egen seng. I et par uker har vi nå jobbet med å få jenta vår til å bli trygg nok til å sove i egen seng. Vi har innført nattpose, white noise, mammas t-skjorte er laken, pluss en ekstra av mammas t-skjorter har hun i sengen, vi har sørget for at ammingen er en del av søvnforberedende fase over lenger tid, og vi bruker varmeflaske til å varme opp sengen. I samråd med helsestasjon valgte vi å la pappa starte overgangen til egen seng. Det har gått ganske bra, hun sovner som regel i løpet av 20-30 minutter. Noen kvelder er det mye babling først, andre kvelder litt gråting/protestering.

Vår utfordring er at hun våkner etter 20-40 minutter, og da er hun utrøstelig. Hun går da rett på level 8-9, og hvis det tar lang nok tid før hun får ligge inntil mamma i vår seng, er det level 10 og vi strever veldig med å roe henne ned. Vi har forsøkt å trøste i sengen, andre ganger bare snakket/hysjet, løftet og trøstet, og noen ganger har pappa løftet henne inntil seg i vår seng. Hun roer seg noen ganger når hun blir løftet opp, men så blir det samme level med gråting når hun blir lagt ned. Hun aksepterer ikke å ligge inntil pappa når hun er på level 10.

Har du noen råd om hvordan vi kan hjelpe henne til å finne roen etter hun våkner? Det virker som det er mellom søvnsyklusene hun våkner. Vi sitter på rommet sammen med henne frem til hun våkner, for å være «raskt på ballen», i håp om at hun ikke føler seg utrygg. Vi ender hver kveld med å samsove etter første runde i egen seng. Det er helt ok, men hvordan komme et steg videre?

Tilleggsinfo: På dagtid sover hun hoveddupp i vogn ute, oftest 1,5-2 t, hvor første timen er tur så vognen er i bevegelse.

Tusen takk for en fantastisk fin app, med gode verktøy 🙏🏻😊. Håper du har noen tips på lur. Hilsen mamma og pappa som ser frem til å få litt kveld igjen.

Maria svarer:

Hei!
Så fint dere har jobba med innsovninga i egen seng da! Det at hun sover ila 20-30 min er superfint! Og kjempefint at pappalegging har fungert så fint!

Så til denne oppvåkningen: Høres ut som hun strever i overgangen til dypere søvn. Hun spretter da opp i våken tilstand og rett i gråt. Supert at dere har sittet på rommet – for å se om å være kjapt ute kunne funke. Men det har tydeligvis vært krevende for henne likevel.

Først av alt: Det at hun sovner der er jo en seier. Hipp hurra for det!

Mulige veier videre:

  • Vurder å ta en liten pause i å prøve. Bare for å roe det hele ned: Ta noen kvelder der hun blir tatt opp fra sengen sin og over i deres seng med en gang hun våkner. Mål: Minst mulig «panikkgråt» i sengen hennes.
  • Vurder: Kan hun være litt overtrøtt ved innsovning? Dette er vanligste årsak til oppvåkninger etter leggetid. Siste våkenperiode (fra oppvåkning fra siste dupp og til innsovning for natta) har en tendens til å bli barnets lengste våkenperiode i løpet av dagen – dette er ofte litt ugunstig da barnet på dette tidspunktet er veldig slitent… Noen ganger er det bare 20-30 min tidligere legging som skal til.
  • Om pappaen skal være den som prøver å støtte videre ved oppvåkning, og siden det virker som det er vanskelig å «nå inn» med trøst i sengen akkurat nå: Vurder å ta henne opp med EN gang hun våkner. Hold henne til hun er heeelt rolig og pulsen liksom er kommet ned. Så legger han ned igjen – men tar henne opp med en gang om gråten eskalerer. Gjentas mange mange ganger i starten… Merk: For noen kan dette være veien å gå – men for andre fører det liksom til økt stress dette med å bli tatt opp og lagt ned gjentatte ganger. Dette må man liksom vurdere litt både før og underveis. Det er enormt viktig at den som da tar opp barnet er 100% rolig… Hele tiden. <3
  • Vurder at mamma er den som trøster ved oppvåkning – at pappa kun er den som legger akkurat nå. Se om mamma kan ha lettere for å «nå inn» med støtte i sengen eller har lettere for å gjøre det som beskrevet ovenfor med å legge ned og ta opp gjentatte ganger.

Hvordan er hun ellers å trøste? Er hun vanligvis nokså lett å trøste på dagtid eller har hun lett for å gå rett i maks gråt?

Har hun grått veldig lenge ved disse oppvåkningene? Hvor mange minutter tenker dere?

Mammaen svarer:

Tusen takk for at du tok deg tid til å svare på våre spørsmål, og for utfyllende svar! Dette er absolutt noe vi kan jobbe videre med. Vi er helt enig i at vi har kommet et stykke på vei, og ser på det som en seier! 😊

Det kan godt være at hun er overtrøtt allerede ved leggingen. Det er sjelden hun sover etter kl 16/16:30, og hun legger seg som regel rundt 19:30. Vi kan forsøke å legge henne tidligere. Tenker du at vi burde prøve rundt kl 19 eller enda tidligere?

Vi har også hatt en del kvelder der mor har lagt henne, og det har fungert på samme måte, hun våkner i løpet av 20-40 min etter innsovning. Jeg har også forsøkt å først trøste henne i sengen hennes ved å stryke henne, prate til henne og hysje, men hun går fort i panikk-gråt hos meg også. Selv om hun blir roligere når jeg løfter henne opp, så har sikkert ikke pulsen vært heeelt rolig. Hvis jeg flytter henne over i vår seng blir hun rolig med en gang.

Vi har forsøkt ulike lengder på trøstingen/gråtingen, alt fra 5-10 minutter til en time. Hun er da så utslitt og vi synes jo det er grusomt at hun skal ha det sånn. Når det har stått på så lenge som en time (kun en gang) så har far hatt henne inntil seg i vår seng til og med, uten at dette har hjulpet.

Hun har lett for å gå i maks gråt på dagtid hvis hun er veldig trøtt. Hvis hun er opplagt gråter hun sjelden, og er lett å trøste.

I dag fikk hun sovet lite på dagtid pga dårlig trillevær, og det ble derfor to dupper inne (40 min og 50 min), så hun var veldig trøtt da hun la seg. Hun sovnet etter 10 min uten noe støtte (!), men våknet etter 20 min og rett i panikk-gråt. Hun våknet fra siste dupp kl 16, og sovnet 19:40. Vabligvis sover hun 3-3,5 t i løpet av dagen.

Maria svarer:

Hei igjen! Skjønner!

Ikke usannsylig at hun er noe overtrøtt og at dette vansekliggjør overgangene til dypere søvn.

Gårsdagen er et tydelig tegn på at overgangene blir ekstra vanskelig ved overtrøtthet. Om det blir dager med veldig lite dagsøvn er det ofte lurt å legge barnet endel tidligere. Kanskje så mye som 1 time tidligere..!

Om hun er våken fra 1630-19.30 (Sovner hun kl 1930 eller starter dere legginga da?) er det ikke usannsynlig at hun er overtrøtt.
Hun kan muligens legges enda tidligere enn 19 ja. Husk å legge inn tiden det tar å sovne. Ikke uvanlig å starte legging 1830-ish:-).

Om hun alltid gråter seg opp når dere støtter i sengen ville jeg nok vurdert å ta henne opp kjapt i den fasen hun er i nå.

Så hun ikke opplever at dere endrer strategi underveis; først støtte i sengen for å ta opp. Det er som regel lurt å kjøre enten eller…;-)

1 time med intens maksgråt er jo ikke hyggelig for noen nei. Ikke at det er skadelig så lenge hun har en av dere der. Men det tar ofte mye tid å få roet barnet ned… Og man må jo være rolig før man skal klare å sovne…

Så muligens greit å roe ned på «øvingen» nå, og utforske om det kan bli færre slike oppvåkninger om hun legges litt tidligere…?

Mammaen svarer:

Tusen takk for tilbakemeldingen. Vi har de siste dagene forsøkt å få til legging enda tidligere, slik at hun de fleste kveldene har sovnet mellom 18:30 og 19:00. Hun sovner nå som regel relativt raskt, men det er foreløpig ingen endring i oppvåkningene, de skjer mellom 35-40 min etter innsovning. Vi har nå forsøkt utelukkende å løfte henne ut av sengen hennes og over i vår seng så snart hun våkner, og unngått maksgråt. Vi har også sørget for at det har vært jeg som har trøstet ved oppvåkning, og pappa har kun gjort selve leggingen. Vi tenker å gi det noen dager til med denne ordningen, før jeg forsøker å trøste i hennes seng. Vi har sett en endring i at hun stort sett sovner raskere, og så lenge hun ikke er for trøtt er det lite protester under leggingen også.

Det har blitt litt mer utfordrende å få til dagsovingen også, fra vanligvis ha ca 3 timer til sammen er det nå oftere 1,5 t totalt. Hun våkner ofte fra siste dupp 14:30, og hun viser gjerne tegn til trøtthet allerede 16:30.

Synes du vi bør sitte på rommet sammen med henne hele kvelden (som det fort blir), eller bør vi gå inn til henne når det er behov?

Maria svarer:

Hei igjen! Kjempefint jobba!

Høres ut som dere har roa det hele veldig fint ned for henne ved at du trøster og tar henne kjapt opp.

Men også kjempefint at pappa fortsatt legger!
Og at hun sovner nokså raskt!

Bra plan å etterhvert prøve at du støtter henne i hennes seng, kanskje bare ved en eller to oppvåkninger i starten? Det velger dere selv.

Angående dette med å være på rommet hele kvelden:
Det er nok lurt at du i allefall er i nærheten ved den første oppvåkningen, bare så hun nokså kjapt får sovnet videre igjen.

Men er det ikke noe i veien for at du forlater rommet, med mindre hun sover heeelt kliss inntil deg? Sånn at hun våkner om du smyger deg unna?;-)

Dette handler også om sikkerhet da; har man en baby som er nokså mobil vil det være tryggere å legge deg inntil henne på en madrass på gulvet ved oppvåkning nr to. Da kan du forlate henne uten å være redd for at hun triller ned;-).

Hva tenker du?

Mammaen svarer et par dager senere:

Hei igjen!

Da har vi en aldeles liten oppdatering igjen. Du vil ikke TRO hva som har skjedd! Søndag kveld la jenta vår seg 18:30, og sovnet innen 15 minutter. Etter ytterligere 30 min våknet hun som vanlig, men ettersom jeg klarte å komme meg inn til henne før hun gikk i panikk-gråt prøvde jeg å roe henne i sengen hennes (men var forberedt på å måtte avbryte ganske raskt). På mirakuløst vis klarte jeg å roe henne og hun sovnet igjen! Innen kl 22:30 hadde jeg vært inne hos henne tre ganger, og hun sovnet alle tre gangene. Jeg merker at det var alfa omega å være raskt inne, for den ene gangen fant jeg ikke smokken hennes og da måtte jeg løfte henne ut av sengen, roe heeelt ned, også sovnet hun igjen i egen seng.

Mandag kveld skjedde det samme, det ble dog noe senere legging da hun våknet først fra dupp kl 17:00, så hun sovnet først kl 20. Det var et par runder med oppvåkning, men siste gang prøvde pappaen seg. Og han fikk det jammen til han også!! Dette føles som en enormt stort steg, og en enorm seier. Ikke minst er vi utrolig stolt av jenta vår!

Når vi har lagt oss har vi flyttet henne over i vår seng, da hun uansett har våknet i denne tiden. De to siste nettene har hun riktig nok vært mer urolig enn tidligere, men vi er litt usikker på om det skyldes denne endringen eller om det egentlig handler mer om treig mage pga innføring av fast føde. Uansett så vil vi si tusen takk for god veiledning, tips og råd! Vi forstår at det ikke nødvendigvis vil fungere slik hver kveld fremover, men vi er likevel veldig godt fornøyd.

Maria svarer:

Åh – Dere altså!
Dette er sååå lovende!
Og aldeles nydelig jobba av dere alle tre! <3 <3 <3

Dere klarer på en utrolig fin måte å balansere dette med å støtte og utfordre!

Ref. artikkelen «Trøstetrappen». Dere støtter henne tydeligvis akkurat nok! Er overbevist om at dette er mye av nøkkelen til denne nydelige fremgangen!

Fantastisk jobba!
Vær stolte!

Mammaen svarer:

Tusen takk for det!