Synsevne og blikkontakt de første ukene

«Fagfolk snakker om at det er så viktig med denne blikkontakten med babyen allerede de første ukene. Men jeg opplever at babyens øyne ofte går i kryss, og at han liksom ikke ser meg rett inn i øynene… Er hun egentlig i stand til å se meg? Hvordan kan jeg oppnå kontakt med babyen min på best mulig måte?…»

Dette med å få skikkelig blikkontakt med babyen i starten kan være vanskelig! Heldigvis er alle babyer «programmert» til dette, vi mennesker har en iboende drive mot å knytte oss til våre omsorgspersoner! Det vi kaller «ansikt-til-ansikt-kontakt» fører til utvikling, læring, og det gjør at den følelsesmessige tilknytningen mellom deg og babyen din styrkes. Disse stundene blir lengre og lengre jo eldre babyen din blir, men de første ukene kan dette oppleves som noe krevende å liksom få helt til… Her kommer litt fakta om babyers synsutvikling, og noen tips for hvordan du lettere kan oppnå kontakt med babyen din.

Litt om hvordan utvikling av babyens syn foregår

Allerede i 4. leveuke i mammas mage begynte øynene og synsevnen til babyen din å utvikles. Men finjusteringen av synsevnen er ikke det som utvikler seg kjappest av babyens sanser. Den er derfor preget av endel umodenhet ved fødsel. Ved fødsel har babyen begrenset evne til å fokusere på avstand, men kommer du som mamma eller pappa på ca 30 cm avstand vil du allerede fra dag 1 kunne få korte glimt med øyekontakt med babyen. Forskning viser at babyer foretrekker å se på ansikter, og de viser en preferanse for kontraster (sort/hvitt) og særlig fargen rød. Dette kan du kanskje se om du har sorte bilderammer på en hvit vegg hjemme – det vil ofte falle i smak hos en baby! Og om babyen er skikkelig våken, rolig og oppmerksom, kan han faktisk helt fra han er nyfødt klare å følge en rød ball med blikket om du holder den til venstre for babyen – og lar han følge den med blikket helt over til høyre.

Det er ikke uvanlig at nyfødte babyer sjeler voldsomt (Det er normalt! Det betyr at han forsøker å fokusere!), og det er nokså store forskjeller på hvor lenge en nyfødt baby klarer å holde blikkontakt. Noen opplever at det kun er snakk om 1-2 sekunder i starten, andre kan studere foreldrenes ansikt og holde blikket i mange sekunder helt fra starten av.

Men det er egentlig veldig vanskelig å vite hva en nyfødt baby tenker når han ser på mamma eller pappa. Forskere har studert hjernen til nyfødte og funnet ut at det er de samme områdene som aktiveres i hjernen når en baby utsettes for lys som for lyd..! Det virker altså som at babyen ikke helt klarer å sortere disse inntrykkene i starten – han vet rett og slett ikke helt forskjell på om det var lys eller lyd han ble utsatt for…!

Du vil kanskje oppleve at babyen din er særlig våken og storøyd om natten. Det er ikke så rart! Det blendende sterke dagslyset er veldig kraftig, og mange nyfødte skjermer seg mot dette lyset ved å lukke øynene på dagtid. Det dempede, behagelige gule lyset fra en liten nattlampe derimot,  gjør at babyens øyne kan ta inn omgivelsene uten å bli overveldet av kraftig dagslys. Ganske så smart egentlig.

Synsevnen til babyen din utvikles i rasende fart etter fødsel, og allerede ved 6 mnd alder er babyens synsevne nokså lik vår. Her skjer utviklinga i rasende fart. Men sånn helt i startfasen, i de første ukene, kan det være ok med noen tips til hvordan du best mulig kan oppnå kontakt med din lille:

 • Sørg for at babyen er skikkelig våken og oppmerksom før du i det hele tatt forsøker, noen trenger også å få litt mat i magen før de kan være klare for kontakt.  Øyeblikkene hvor babyen er det vi kaller «våken og oppmerksom» (les mer om dette her) vil kun foregå i korte sekvenser av gangen i starten. Da er babyen: 

Helt rolig med kroppen, og øynene hans er litt mer sperret opp enn vanlig.  Obs: Babyer kan ofte få et øyeblikk av å være svært våken og oppmerksom like etter at han har roet meg ned fra gråt. Se etter disse gull-øyeblikkene. De blir gradvis lengre jo eldre babyen blir!

 • Sitt med barnet liggende skrått på en pute i fanget ditt med bena hvilende mot magen din, eller med hodet hvilende i hendene dine med sine ben mot magen din.
 • Sett deg et sted hvor du ikke sitter i motlys (f.eks: Ikke med ryggen mot et vindu, men la dagslys/lys fra en lampe lyse opp ansiktet ditt.). Se video under som belyser dette:  
 • Sett deg et sted hvor det er litt rolige omgivelser (sørg for at babyen ikke får sterke spotskinner eller spraglete gardiner/bilder i synsfeltet – det vil lett kunne ta fokuset vekk fra ditt ansikt)
 • Hold hendene til den lille inntil brystet hans eller svøp den lille kroppen i et svøpeteppe for å hjelpe henne å kontrollere kroppen. Dette kalles å «samle babyen» – vi hjelper han til å få armene inntil kroppen i en «tryggere» stilling. Når babyen slipper å skulle tenke på å kontrollere armene sine er det lettere for han å konsentrere seg om øyekontakt.
 • Både mammaer og pappaer: Bruk lys (litt småpinlig ) stemme, det er ikke tull; en lys stemme trigger babyens ønske om å «prate» med deg.
VERDT Å VITE:
 • Når babyen snur seg vekk, eller får et veldig intenst, stirrende blikk, la han få en pause, da er det «bearbeidingstid» oppi det lille hodet. Vent litt, så er babyen kanskje klar for litt kontakt igjen etter noen sekunder.
 • Når babyen ser eg rundt i den (i dine øyne:) kjedelige stuen, opplever han en eksplosjon av sanseinntrykk! Husk det, og legg merke til om babyen gir tegn til overstimulering ved mye bæring med ansiktet ut fra deg. Bær babyen mest mulig mage-mot-mage i starten, da har babyen mulighet til å «gjemme ansiktet sitt» inn mot kroppen din og skjerme seg litt.
 • På 6-ukerskontrollen vil helsesykepleier og lege vurdere babyens evne til kontakt. Da forventer man at babyen skal ha en viss evne til å holde blikket. Men obs: Noen babyer utvikler denne evnen noe senere enn ved 6 uker! Det er mange årsaker til at denne evnen kan være noe forsinket! (f.eks om babyen er født litt før termin, eller om babyen har hatt mye plager tidlig i livet) Dessuten er babyens dagsform og tilstand akkurat ved undersøkelsestidspunktet vesentlig: En sliten eller veldig sulten baby vil ikke gi blikkontakt til legen! Fortell derfor helsepersonell hvordan blikkontakten vanligvis er hjemme, i rolige omgivelser!
 • Av og til kan babyer bli helt utslitt etter en kort økt med å ha blitt utsatt for stimuli eller ansikt-til-ansikt-kontakt. Da vil man kunne se at babyen begynner å:
  lukke øynene, blunke veldig sakte og tungt, kanskje får babyen litt endret ansiktsfarge, begynner å kave litt med hendene, og kanskje vil babyen begynne å hikke, nyse eller gulpe nesten samtidig.Dette kan være et tegn på et slags «stress» hos babyen – ikke en farlig type stress, men mer et signal om: «Ok, nå begynner det å bli litt nok, nå trenger jeg en pause…» Dette kan du se eksempel på i videoen under som viser en 4 uker gammel baby. Merk: I denne videoen går jeg veldig rakst frem, og selv om jenta snur seg litt vekk og lukker øynene, pusher jeg likevel på (for videoens del…;-)). Dette fører til at hun viser tegn på stress på slutten av videoen.

 • Når babyen ser eg rundt i den (i dine øyne:) kjedelige stuen, opplever han en eksplosjon av sanseinntrykk! Husk det, og legg merke til om babyen gir tegn til overstimulering ved mye bæring med ansiktet ut fra deg. Bær babyen mest mulig mage-mot-mage i starten, da har babyen mulighet til å «gjemme ansiktet sitt» inn mot kroppen din og skjerme seg litt.
 • På 6-ukerskontrollen vil helsesøster og lege vurdere babyens evne til kontakt. Da forventer man at babyen skal ha en viss evne til å holde blikket. Men obs: Noen babyer utvikler denne evnen noe senere enn ved 6 uker! Det er mange årsaker til at denne evnen kan være noe forsinket (f.eks om babyen er født litt før termin, eller om babyen har hatt mye plager tidlig i livet)! Dessuten er babyens dagsform og tilstand akkurat ved undersøkelsestidspunktet vesentlig: En sliten eller veldig sulten baby vil ikke gi blikkontakt til legen! Fortell derfor helsepersonell hvordan blikkontakten vanligvis er hjemme, i rolige omgivelser!