Folkehelseinstituttet svarer på spørsmål om flaskemating

På helsedirektoratets nettsider er det mye viktig og nyttig info for foreldre! Men av og til trengs det at generell informasjon utdypes og spesifiseres litt. Derfor har Lillemini kontaktet Folkehelseinstituttet for å få noen utdypende svar omkring flaskemating.

På Matportalen, Helsenorge, samt på Ammehjelpen står det er god del anbefalinger for hvordan man lager mormelkserstatning (MME), samt hvordan man rengjør/steriliserer/koker utstyr ved bruk av morsmelkerstatning/morsmelk i flasker.  Les her og her for Matportalens tilberedning av melk og vasking av flasker. Les her for Helsenorges informasjon om morsmelkserstatning. Les her for Ammehjelpens informasjon om rengjøring av amme- og pumpeutstyr.

Likevel; foreldre lurer stadig på ulike spørsmål omkring dette. I ulike forum på nett, og blant helsepersonell gis det mye ulike (ofte motstridende) råd. Men hva er de faglig begrunnede anbefalingene? Her er derfor noen spørsmål som en seniorrådgiver fra Folkehelseinstituttet (Fhi) har svart på:

1: Spørsmål fra en mamma: «Jeg lurer på om jeg MÅ koke/sterilisere ALT flaskeutstyret under hele flaskeperioden til barnet. Kan vi etterhvert gå over til å rengjøre flaskene i en oppvaskmaskin som holder 70 grader? Og fortsette å kun sterilisere/koke selve flaskesmokken? (Dette er råd som stadig blir gitt av helsepersonell, så er ok å få det avkreftet/bekreftet) Ved hvilken alder er i tilfelle dette ok? 4 mnd? 6 mnd?… Eller ikke i det hele tatt? Kan vi på noe tidspunkt tillate oss å vaske flaskesmokkene i oppvaskmaskin på 70 grader?»

Svar fra seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet:

Ja, flaskene bør vaskes og desinfiseres under hele flaskeperioden. Melk og melkerester gir god grobunn for bakterier som blant annet kan gi sykdom hos barn. I gryte: Fyll gryta med vann. Legg det rengjorte flaskeutstyret opp i gryta. Pass på at alt det rengjorte utstyret er dekket med vann. La utstyret ligge i panna til vannet koker. Vannet må koke i ca 5-10 minutter. Utstyret kan steriliseres i mikrobølgeovn ved bruk av en dampsterilisator. Gjennomfør steriliseringen i henhold til bruksanvisningen. Mer om dette på matportalen.no. Dette gjelder både om man gir morsmelkserstatning eller morsmelk på flaske.

Fra Matportalen.no:

 • Vask hendene dine med såpe og lunket vann og tørk dem med rent håndkle/tørkerull.
 • Rengjør flasken:
  • For hånd med såpe og lunkent vann. Bruk flaskekost slik at du får rengjort flasken og smukken godt for alle melkerester. Skyll bort alle såperester i rennende vann.
  • I oppvaskmaskin. Bruk høyeste temperaturprogram.
 • Steriliser flaskene:
  • I gryte: Fyll gryta med vann. Legg det rengjorte flaskeutstyret opp i gryta. Pass på at utstyret er dekket med vann. La utstyret ligge i panna til vannet koker.
  • Flaskesterilisator: Utstyret kan steriliseres i mikrobølgeovn ved bruk av en dampsterilisator. Gjennomfør steriliseringen i henhold til bruksanvisningen.
 • Oppbevaring av flaskene:
  • Vask hendene dine med såpe og lunket vann og tørk dem med rent håndkle/tørkerull før du skal håndtere de steriliserte flaskene.
  • Lufttørk flaskene og resten av utstyret slik at det ikke blir værende fuktighet på overflatene.
  • Oppbevar flaskene på et sted der de ikke forurense før de skal brukes på nytt.

Vask, sterilisering og oppbevaring av utstyr:

2. Spørsmål fra en mamma: «Er det greit å bruke vann fra vannkoker til blanding av morsmelkerstatning (MME)? Kan «grums»/ kalk (?) som samler seg i en vannkoker være uheldig for spedbarn? «

Svar fra seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet:

Ja, så lenge vannet fra springen er av god kvalitet og når 100 grader.

TIPS: Se denne artikkelen på matportalen.no om drikkevann.


3. Spørsmål fra en mamma: «Det oppgis på Matportalen.no at vannet må være minimum70 grader i dèt man blander inn MME-pulveret. Skyldes dette at det kan befinne seg bakterier i selve pulveret før man blander det med vann? De største produsentene av MME oppgir på pakningen at pulveret skal blandes i ca 40-50 grader. Dette virker jo forvirrende… «

Svar fra seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet:

Ja, dette er viktig. Det har vært noen sykdomsutbrudd i Europa og Amerika der MME-pulveret (ikke vannet) var årsaken. Det ble funnet sykdomsfremkallende bakterier i selve pulveret, særlig Salmonella. Slike bakterier vil bli drept dersom man tilsetter vann som er rykende varmt (70-80 grader) til MME-pulveret og holder det slikt noen få minutter før avkjøling (dette er en behandling som tilsvarer pasteurisering, som i sin tid ble oppfunnet av Pasteur, fordi konsummelken tidligere var en stor helsetrussel med mange epidemier og enkelttilfeller av alvorlig sykdom – noe vi fikk bukt med etter at vi i Norge innførte obligatorisk pasteurisering i 1953).

Mattilsynet og Folkehelseinstituttet har i samarbeid utarbeidet rådene på Matportalen. De er basert på risikovurderingen fra WHO som sier at morsmelkserstatning ikke er et sterilt produkt. Salmonella i melk kan overleve tørkeprosessen. Sluttproduktkontroll vil ikke kunne avdekke om produktet har en lav forurensingen av Salmonella. Forberedelse av melk i temperert vann vil kunne gi rask vekst av Salmonella selv om nivået i utgangspunktet er lave, som igjen kan gi alvorlig infeksjon for spedbarnet.

Gode hygieneregler rundt spedbarn er viktig råd og vi følger internasjonale standarder og råd på dette området. Produsentene velger selv hvordan de vil veilede sine forbrukere og det må de ta ansvaret for selv.

I det siste har de gjort mer arbeid rundt dette som tydeliggjør den mikrobiologiske faren. Denne artikkelen (fra nov 2019) har informasjon om dette.

4. Spørsmål fra en mamma: «De senere årene har det blitt populært å bruke såkalte melkemaskiner til babyer som drikker MME fra flaske. Hva tenker fagfolk om dette? Er det i det hele tatt trygt?  Eksempel: I en variant av disse maskinene skal man helle i lunkent, men kokt vann 1 gang per døgn i en beholder. Vannet blandes med pulver og tømmes rett i en flaske (som en kaffemaskin nærmest). Men holder da kun «spisetemperatur» – antagelig rundt 38-40 grader. Ingen av maskinens deler skal vaskes i oppvaskmaskin eller sterilisator/mikro. Er dette trygt?»

Svar fra seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet: Dette er noe vi ikke kan uttale oss om.