AKTUELLE TIPS

Her vil du finne diverse aktuelle tips/lenker som kan være nyttig å vite om for deg som har en liten mini!

03.12.19. For medlemmer: Spørsmål fra Les-medlemmer :

Fra 21.-25. november åpnet vi for at Les-medlemmer kunne sende inn spørsmål til Lillemini. Det har kommet inn veldig mange spørsmål, og vi kan ikke love å besvare alle. Men vi vil jevnlig publisere disse. Her kan du lese et spørsmål og svar om dette med fast føde og mengde melk ved 7 måneder

02.12.19. For medlemmer: Spørsmål fra Les-medlemmer :

Fra 21.-25. november åpnet vi for at Les-medlemmer kunne sende inn spørsmål til Lillemini. Det har kommet inn veldig mange spørsmål, og vi kan ikke love å besvare alle. Men vi vil jevnlig publisere disse under Spørsmål fra Les-medlemmer. 

Du finner den siste spørsmål-svar-artikkelen her: NATTSKREKK OG LANGVARIG OPPVÅKNING PÅ NATT HOS 1 1/2-ÅRING

25.11.19.For medlemmer: Spørsmål fra Les-medlemmer

Fra 21.-25. november åpnet vi for at Les-medlemmer kunne sende inn spørsmål til Lillemini. Det har kommet inn veldig mange spørsmål, og vi kan ikke love å besvare alle. Men vi vil jevnlig publisere disse under Spørsmål fra Les-medlemmer.

Det første spørsmålet dreir seg om dagsøvn for en baby som er ca 3,5 måneder gammel. Denne kan du lese her.

21.11.19: For medlemmer: Ny chatsamtale kan leses under «Historier for plussmedlemmer» eller under «Min Historie»

En chat-samtale mellom helsesykepleier Maria Bakkeid og en mamma med en baby på ca 10 måneder om å føle at man har feilet med søvn, og om ord som «dumme mønstre», at babyen er «bortskjemt på oppmerksomhet», om å «være streng» og om nattavvenning bør skje ved 6 måneder…? Du finner den her.

12.11.19: For medlemmer: Nye chat-samtaler kan leses under «Historier for plussmedlemmer»

 • En chat-samtale mellom helsesykepleier Maria Bakkeid og en mamma med en baby på 8,5 måneder om at babyen kan kjede seg hjemme, om at babyen er redd andre babyer, og om prestasjonsorienterte besteforeldre.
 • En chat-samtale mellom helsesykepleier Maria Bakkeid og en mamma med en baby på snart måneder om bilstol-gråt, 4. utviklingssprang og gråt hos besteforeldre

24.10.19 To nye artikler for medlemmer:

En artikkel om tilknytning, do-panikk og plutselig skumle besteforeldre

En chatsamtale mellom en mamma og helsesykepleier Maria Bakkeid om powernap, å trøste ved gråt og litt pappaperm ved 7 måneder

16.10.19: Ny artikkel for medlemmer:

En chat-samtale mellom helsesykepleier Maria Bakkeid og en mamma om amming, tungebånd, dagsøvn, overtrøtthet, «FOMO-baby», «time out» og mye mer…(Du finner den både under «Min historie» og under «Historier for plussmedlemmer»).

04.10.19: Ny artikkel for medlemmer:

En chat-samtale mellom helsesykepleier Maria Bakkeid og en mamma om Kveldsuro og tidligere leggetidspunkt. (Du finner den både under «Min historie» og under «Historier for plussmedlemmer»)

Foto: Shutterstock.com

01.10.19: Tips om 2 apper for foreldre med baby

Stine Sofies Stiftelse har laget appen «10 smarte tips til småbarnsforeldre». Appen er gratis, og inneholder tekster og videoer. Appen er en del av Stine Sofie Foreldrepakke, et nasjonalt informasjonsprogram som har som mål å styrke foreldre og hindre situasjoner som kan være utrygge og farlige for babyer.

Appen «Nursing timer» er en av maaaange ulike apper som kan hjelpe foreldre når ammetåka har tatt fullstendig kontroll over hjernen. Ikke alle kjenner på behovet for å ha kontroll på når man ammet sist på høyre eller venstre bryst, når man sist skiftet bleie, eller når og hvor lenge babyen sov sist. Men i perioder (eller bare noen dager kanskje) kan det være nyttig for mange å få litt hjelp til å holde oversikten over døgnet. Appen gir mulighet til å loggføre:

 • Amming (høyre/venstre side)
 • Flaskemating
 • Pumping
 • Bleieskift (tiss/bæsj)
 • Søvn (varighet)

01.10.19: For medlemmer: Dette er de sist oubliserte artiklene for medlemmer:

Foto: Shutterstock.com

19.09.19: Tips om ny bæresele som er egnet for nyfødte! (NB: Dette er ikke spons/reklame)

Mange som venter baby vurder en eller annen form for bæresele eller sjal. Men det er en enorm jungel å velge i… Ikke minst kan det være krevende å finne en bæresak som passer både mammaen og pappaen…

Akkurat hva som passe DEG og DIN baby vil kunne ta litt tid å finne ut av. Men her er en nyhet for den som søker en myk, og relativt enkel bæresele i starten! Ergobaby har kommet med en helt ny bæresele: Ergobaby Embrace. Baerehjelpen (følg henne gjerne på Instagram for masse gode bæretips!) og andre bære-entusiaster har allerede gitt denne mye skryt! De oppgir at den er myk, behagelig, og enkel å bruke. Den er heller ikke av de dyreste bæreselene.

Ergobaby har laget en veldig fin instruksjonsvideo hvor du ser hvordan den brukes fra nyfødt alder!

Ergogabys instruksjonsbaby for bruk av Ergobaby Embrace for nyfødte (NB: Legg merke til hvordan den brettes for at selens rygg skal bli kortere og passe den nyfødte! Og legg merke til hvor høyt på kroppen hun fester den!)

Ergobabys instruksjonsvideo for bruk av Ergobaby Embrace fra ca 2 mnd (over ca 58-59 cm)

Ergobabys instruksjonsvideo for bruk av Ergobaby Embrace utovervendt (tidligst fra ca 5-6 mnd). Legg merke til hvordan hun vipper babyens rumpe så han blir sittende dypt med rumpa!

Husk Trygg bæring da:

Du skal alltid kunne se babyens ansikt!

Luftveiene skal være fri og babyens hode skal være nær nok til nuss!

Se mer om trygg og komfortabel bæring (PEK) i denne videoen!

Denne selen fås kjøpt på nett (også i Norge) om du googler «Ergobaby Embrace».

19.09.19: Artikkelen «Hjerneforsker deler av sin kunnskap om babyhjernen» er nå tilgjengelig for alle – ikke bare for medlemmer!

Du finner artikkelen her!

17.09.19 Lesetips om temaet «Babyer og temperament» (noen tips for ikke-medlemmer og noen for medlemmer)

Foto: Shutterstock.com

Veldig mange foreldre opplever å få en baby som er krevende, vanskelig å forstå: En «baby for viderekomne». Ofte vil de ha vansker med å hjelpe babyen med å roe seg, å sovne, og de føler ofte at de liksom ikke «passer inn i normalen». Ingen andre i barselgruppa er liksom lik. De prøver gjerne alle generelle råd og tips – men opplever at lite fungerer for sitt barn. Noen ganger kan det være sykdom eller plager som gjør at en baby er vanskelig å forstå og har vanskelig for å roe seg. Men dette kan også handle om babyens medfødte personlighet – babyens temperament..!

Temperament handler ikke først og fremst om å være hissig og «fyre seg lett opp». Det handler om en rekke områder i babyens personlighet, hvor ulike babyer har ulike egenskaper.

Det finnes veldig mye ulik forskning på dette med temperament, og flere måter å forstå det på. Men de fleste er enige om at en babys temperament:

 • er biologisk basert, altså arvelig
 • innebærer stabile forskjeller i væremåte – allerede fra spedbarnsfasen
 • lar seg påvirke av babyens omgivelser og omsorgspersoner

Psykiaterne Alexander Thomas & Stella Chess har over mange år gjort mye forskning på spedbarn og temperament. De har funnet at babyers temperament varierer på 9 ulike områder:

 1. Aktivitetsnivå
 2. Regelmessighet
 3. Tilnærming/tilbaketrekking
 4. Tilpasningsevne/fleksibilitet
 5. Intensitet
 6. Stemningsleie
 7. Utholdenhet/frustrasjonstoleranse
 8. Distraherbarhet/trøstbarhet
 9. Sensitivitet/sensoriske terskler

For deg som ikke er medlem hos Lillemini:

Her er to steder du kan lese om temperament på nett:

Dr William Sears fra USA snakker om the «high need baby». Dette er snakk om en baby som ikke er syk, men som er krevende å være foreldre til og vanskelig å forstå. Dette er ikke et begrep som forskere forholder seg til, og ikke alle fagfolk vil nok ta dette seriøst, men det er egentlig en annen måte å beskrive en baby med et krevende temperament. Noen foreldre til «krevende babyer» vil kjenne seg igjen i mye av dette, andre vil kjenne seg igjen kun i noe av det:

Men husk: Dette er altså ikke noe «diagnose». Og vel så nyttig som å konstatere om du har en «high need baby» , vil det være å utforske om babyen din er tydelig høy eller lav på noen av de 9 områdene nevnt ovenfor. Det vil kunne gi dere foreldre en økt forståelse av hvorfor deres baby oppfører seg slik hun gjør.

For deg som er medlem hos Lillemini:

Les Lilleminis artikkel: «Babyer og temperament» (denne er lest gjennom og revidert av forsker Kåre S. Olafsen, som har jobbet svært mye med dette temaet) . Artikkelen gir deg noen konkrete innspill på hvordan du som mamma eller pappa lettere kan tilpasse deg ditt barns unike personlighet!

06.09.19 Viktig info til gravide og nybakte foreldre om gulsott

Foto: Shutterstock.com

Gulsott – at en nyfødt baby blir litt «påskebrun» i huden er vanlig fra 2.-3. levedøgn, og man ser dette hos ca 60 prosent av alle nyfødte. Man kan også se gulfarge på det hvite området i øyet hos babyen. Blant annet skyldes gulsott at babyens lever plutselig må utføre oppgavene som mamaens lever tok seg av da babyen var i magen – og dette kan føre til at det hoper seg opp av et avfallstoff: bilirubin. Dette gjør seg synlig ved å gi huden et gulskjær. Hos mange går dette over av seg selv – men noen nyfødte må behandles for gulsott. Denne behandlingen er det veldig viktig å sette i gang med i rett tid.

Nylig ble det publisert en fagartikkel om gulsott i fagbladet Sykepleien. Helsepersonell på føde-/barselavdeliger har ansvar for å følge opp alle nyfødte når det gjelder gulsott. Særlig viktig er dette for babyer som skrives hjem før det har gått 72 timer etter fødsel. For dere foreldre er det viktig å vite følgende:

Er du bekymret for babyen din med tanke på gulsott skal du ta kontakt med avdelingen du ble skrevet ut fra på sykehuset. Alle skal få beskjed om å komme rett til sykehuset for vurdering av gulsott. Helsepersonell skal ikke utsette vurderingen til neste dag og de skal ikke gis råd/forslag som forsinker. Ingen skal henvises til helsestasjonen eller fastlegen. 

Ja – og spør om så mye som mulig før dere reiser fra sykehuset! Både om gulsott og om andre tema dere er usikre på!

Her er en brosjyre om gulsott til foreldre som er utarbeidet av Interessegruppen for nyfødtmedisin i Norsk Barnelegeforening

I denne artikkelen kan du lese mer om gulsott og om andre temaer som foreldre ofte lurer på de første dagene med babyen

05.09.19: Podcasttips om allergi

Foto: Skjermbilde fra Podcaster

Dette er en utrolig nyttig og informativ episode hvor Anna Bistrup som er helsefaglig rådgiver hos NAAF (Norges Astma- og Allergiforbund) svarer på en rekke spørsmål om barn og allergi! Verdt en lytt – for uansett om det gjelder vår egen familie, så vil vi stadig omgås barn med allergi…!

Du kan høre episoden her.

En annen veldig bra podcast om allergier er LHL sin podcast: «Helsepodden LHL». Her er særlig disse episodene verdt å merke seg:

Episode 3: Melkeallergi – Laktose, melkeallergi, hva er forskjellen?

Episode 5: Matallergi i skole og barnehage – hvordan kan vi sammen tilrettelegge for en trygg hverdag?

Foto: Skjermbilde fra Podcaster

Les også vår gratisartikkel hvor barnelege Laila Hovind Aaserud svarer på spørsmål om babyer og allergier. Den finner du her

Foto: Shutterstock.com

05.09.19 (for medlemmer) Ny artikkel: Temperaturregulering og påkledning av babyen på den kalde årstiden

Foto: Shutterstock.com

Du finner artikkelen her.

04.09.19 (for medlemmer): Ny chatsamtale under «Historier fra plussmedlemmer»:

En chatsamtale mellom Lillemini og en mamma med en jente på straks 6 måneder om å øke mengden mat

Foto: Shutterstock.com

24.08.19: Lesetips: Fagekspertene svarer om bruk av paracet ved tannfrembrudd

Foto: Shutterstock.com

Av og til får Lillemini spørsmål fra foreldre som videresendes til fageksperter. RELIS
(Produsentuavhengig legemiddelinformasjon for helsepersonell) svarte nylig på et spørsmål om bruk av paracet ved tannfrembrudd hos babyer. For ja… vi kan bruke mange triks og gi babyen kjølige, lindrende saker på dagtid – men til kvelden kan disse små i perioder være skikkelig skikkelig plaget… Så hvor mye paracet er det egentlig ok å gi til en baby ved tannfrembrudd? Svar fra RELIS kan du lese her:

Fra RELIS sin spørsmål/svar-database: Paracetamol ved tannfrembrud

For medlemmer: Les konkrete tips om hvordan du kan hjelpe babyen din under tannfrembrudd i vår artikkel: «Tannfrembrudd – litt info og noen tips»

Podcasttips: Pappahverdag

Foto: Screenshot fra Podcaster

Pappaer….og mammaer!
Dere har kanskje allerede oppdaget podcasten «Pappahverdag»?
(podcasten er i grunnen like relevant for pappaer som for mammaer).
Dette er en uhøytidelig og underholdende podcast som tar opp mange viktige tema om det å være en familie – og om å være pappa.
Noen av episodene har en liten «fagbolk» på slutten (bl. a. episode 1 og 2),
men stort sett er det ulike pappaer som gjester podcasten. Episode 1 og 2 finner du her:

Episode 1: Barseltid, flis og pappadepresjon

Episode 2: Sex, vippestolmisbruker og poengsystemer

Den siste episoden (21.august: «Live-podcast fra Arendal) handler om bl.a. vanlige vansker og konflikter i parforholdet etter at man har fått barn. Og også om det å ha lav terskel for å søke hjelp om man opplever at familielivet med småbarn er vanskelig.

Podcasten utgis av www.foreldrehverdag.no som er Bufdir (barne- ungdoms- og familiedirektoratet) sin ressursside for foreldre. Verdt å kikke innom! Mye bra her!

👉TIPS: Her (på www.foreldrehverdag.no kan du finne kontaktinfo til ditt lokale familievernkontor

Pappahverdag er en fin podcast å lytte til i pappaperm, på trilletur, bæretur, mens du bretter klær eller ligger på sofaen!

Ny artikkel publisert 22.08.19 (for medlemmer):

Foto: Shutterstock.com

Fast føde: Hvordan vet man at babyen er klar for å øke mengden?.. Og hvordan kan man gå frem?..

14.08.19: Videotips (åpent for alle)

Denne korte videosnutten fra Center on the Developing Child at Harvard University beskriver noe av det viktigste vi gjør som foreldre: «Hjernebygging»! Dette gjør vi først og fremt mellom å være i kontakt med barnet – og jevnlig drive med det de i filmen kaller «serve an return». Vi kan på et vis kalle det å «spille ball» med barnet: Barnet gir oss kontakt – vi svarer med å smile eller lage en lyd – barnet smiler tilbake – og lager selv en lyd – vi lytter og lager en ny lyd – barnet lytter og lager en ny lyd. Dette er som en slags «dans» – som vi ofte driver med uten å egentlig tenke helt over det som foreldre…! For mange faller dette helt naturlig! Heldigvis! Vi har mange slike «instinkter» som vi liksom gjør helt automatisk i det vi blir foreldre.

Selvsagt – dette driver vi ikke med HELE tiden! Barnet har ulike behov i løpet av den tiden det er våkent – og selvsagt endrer behovene seg i ulike faser (se video). Men dette med å være i kontakt – i dialog – det er viktig for barnets læring – for «hjernebygging»!

Det er mye snakk om mobiltelefoner og hvilken innvirkning det kan ha for foreldre- og barn-relasjoner. Dette er det jo viktig at vi er bevisste på – i alle barnets faser (også når barnet kommer i barnehage- , skole-, og ungdomsalder…!). Men om vi liksom skal prøve å finne et innmari godt argument for å legge mobilen litt vekk – sånn med jevne mellomrom – så vil det være nettopp: For å «spille ball» med barnet – for å drive «hjernebygging»!


14.08.19: Nye artikler:

Foto: Shuttertsock.com

Åpen for alle: En mamma har delt sin «søvnreise» («Min historie»): Om å lytte til magefølelsen

Foto: Shutterstock.com

For medlemmer: Når byssing blir tungt, slitsomt og langvarig – hvordan kan man slutte?

14.08.19: Podcasttips: «Familieliv»

Foto: Screenshot fra Podcaster

Disse 5 episodene fra podcasten Familieliv (en podcast av Oda Weider Krog) er spesielt fine for dem som snart får baby eller har fått baby. Verdt å lytte til, også for fagfolk som jobber med barn og foreldre!

Episode 11 med Hedvig Montgomery – Foreldremagi

Episode 46 med Hedvig Montgomery – Miraklenes tid

Episode 49 med Torbjørn Brook Steen – Fjerde trimester

Episode 71 med Kristin Storrusten – Småbarnsliv

Episode 72 med Elisabeth Kjølholt – Akkurat født

Du finner mange flere podcasttips i denne artikkelen (for medlemmer):

Noen podcasttips for deg som har baby eller større barn


09.08.19: Nettstedtips: Kan babyer drikke vann fra springen?

Foto: Shutterstock.com

Må man koke springvann til spedbarn?… Eller?… Man må jo koke vann når man lage morsmelkserstatning… Finnes det noen offentlige anbefalinger her? Matportalen.no gir informasjon om sunn og trygg mat fra offentlige myndigheter. Både Helsedirektoratet og Folkehelseinsituttet bidrar med fagstoff her. De har en artikkel som gir svar på nettopp dette. Blant annet forteller artikkelen at:

 • «Det er fra Mattilsynets side ikke utarbeidet retningslinjer for bruk av drikkevann rett fra springen til spedbarn. Vi er heller ikke kjent med at Folkehelseinstituttet eller andre fagmiljø har gitt slike retningslinjer. «
 • «Dersom vannet er behandlet (desinfisert), slik det er vanlig ved større vannverk som forsyner tettsteder, bør barnet kunne få dette uten videre forbehandling så snart det inntar annet enn morsmelk.»
 • » Hvis vannet ikke kommer fra et stort vannverk, f. eks. ved bruk av brønnvann på en gård, kan problemet være litt større. Det skal tas drikkevannsprøver fra alle vannverk, og Mattilsynet anbefaler også at det tas prøver av for eksempel brønnvann på en gård. «
 • «Forøvrig kan man henvende seg direkte til vannverkene for å få opplysninger om vannkvalitet, eller til Mattilsynets avdelingskontor, tlf. 22 40 00 00, for å få en vurdering av drikkevannskvaliteten i distriktet som sådan.»

Les hele artikkelen her: Kan spedbarn (0-1 år) gis drikkevann direkte fra springen?

NB: La vannet renne en stund fra springen før du fyller det i barnets flaske/kopp, eller om du skal koke opp vann eller bruke det til matlaging! Denne NRK-artikkelen gir råd fra fagfolk fra Folkehelseinstituttet og NTNU. Varmt/lunkent vann fra springen kan inneholde tungmetaller og kan gi bakterievekst (som ikke forsvinner selv om vi koker det…).

Merk: Det er egne anbefalinger for koking av vann ved tilberedning av morsmelkserstatning! Her er det superstrenge regler – fordi morsmelkserstatning gir veldig gode vekstvilkår for bakterier. Anbefalinger for tilberedning av morsmelkserstatning finner du her:

Matportalens informasjon om tilberedning av morsmelkserstatning

Morsmelkerstatning og tilskuddsblanding – råd ved utblanding til mer enn ett måltid

Du finner mer info om morsmelkserstatning på Helsenorge.no

Hos Ammehjelpen.no finner du informasjon om rengjøring av pumpeutstyr (flasker, slanger m.m.).

For medlemmer: Les artikkelen: FOLKEHELSEINSTITUTTET SVARER PÅ SPØRSMÅL OM FLASKEMATING

Foto: Shutterstock.com

Søskentips når familien skal få en ny baby

30.07.19: Nettstedtips: Babyens medfødte temperament

Shutterstock.com

«Åja, så hun har temperament!», sier vi gjerne. Med dette mener de fleste at en person er litt «hissig» eller «lettantennelig». Men i faglitteraturen handler dette med temperament egentlig om personlighet. Og her har hvert menneske sine unike egenskaper helt fra fødselen av. Det er klart at vi mennesker også i stor grad påvirkes gjennom det miljøet vi vokser opp i! Men det er også svært viktig for foreldre å vite noe om at mye av grunnlaget for et menneskes personlighet er medfødte egenskaper…! Under finner du noen lenker til nettsteder hvor du kan lese mer om babyer og temperament. Nederst finner du vår artikkel for medlemmer om temperament.

29.07.19: Nettstedtips: Forbrukerrådets artikler og tester om barn og sikring i bil

Foto: Shutterstock.com

Småbarnsforeldre bombarderes med reklame, og dette kan gjøre det ekstra vanskelig å ta valg, for eksempel med tanke på utstyr til babyen. Da er det greit å vite om noen uavhengige etater, som kan gi gode, trygge råd. Forbrukerrådet.no er statlig finansiert og jobber for å gi forbrukere makt og mulighet til å gi gode valg. De har en rekke artikler som omhandler sikring av barn i bil. Se bl.a. følgende artikler:

Merk datoene for publisering. Her kan det stadig skje endringer i markedet.

Artikkel som er relevant nå i disse ferietider (for medlemmer):

Foto: Shutterstock.com

«Å komme i rytme igjen etter ferie». Artikkelen gir noen tips og innspill som kan være verdt å tenke over før ferien, mens man er på ferie, og etter ferien.

Ny historie fra plussmedlemmer publisert 27.06.19 (for medlemmer):

Foto: Shutterstock.com

Ny chatdialog: En samtale (strukket over 2 måneder) mellom Lillemini og en mamma med en gutt på litt over 1 år, som over lang tid har startet dagen svært tidlig med mye skriking.

27.06.19: Podcasttips:

Foto: Shutterstock.com

Barn, mat og måltider er noe vi alle foreldre må forholde oss til. Alle familier må finne sin greie – sin måte å finne ut av hvordan man ønsker å organisere og finne trivsel rundt dette med mat og måltider. Her er to podcaster som gir deg litt innsikt i hva fagfolka sier om barn og mat. Disse podcastene kan man med fordel høre allerede mens barna er ganske så små…!

Den første podcasten er en episode fra «Forskerpodden» (fra NTNU Samfunnsforskning):

Hvorfor må ikke toåringen spise opp maten sin! Med psykologspesialist og professor Silje Steinsbekk som har forsket på barn og spisevaner. Du finner podcasten i Soundcloud!

Bilde: Soundcloud

Den andre podcastepisoden om barn og måltider er Foreldrerådets episode fra 30. mai 2016 om mat. Her er barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen gjest. Her gir hun gir mange konkrete råd og tips om barn og måltider.

20.06.19: Nettstedtips: Nasjonalt kompetansenettverk for legemidler til barn.

Foto: Shutterstock.com

Babyer og små barn er utsatt for å bli syke, og ikke sjelden trenger de å ta medisiner. Nasjonalt kompetansenettverk for legemidler til barn ble opprettet i 2009 for å heve kompetansen på legemiddelbehandling av barn. Nettverket består av leger, sykepleiere og farmasøyter, som arbeider for at legemidler til barn er en prioritert oppgave blant produsenter, apotek og helsepersonell.

Denne siden er nyttig å vite om både for foreldre som skal gi barn medisiner, samt for helsepersonell som jobber med barn.

TIPS: Her er et dokument med informasjon til foreldre med råd når barn skal svelge medisiner. Noen av rådene i dokumentet er:

 • La spedbarn halvt sitte når du skal gi medisin. Dette fører til at medisin ikke renner for fort bakover mot svelget
 • Bruk helst sprøyte for å få riktig dose
 • Når du gir medisin med sprøyte: Sett den på innsiden av kinnet. Da er det mindre sjangs for at medisinen dyttes ut av tungen, og den gir ikke så kraftig smak fordi den treffer færre av smaksløkene på tungen!
 • RÅD VED OPPKAST: Ved oppkast eller gulping anbefales det at man skal gjenta doseringen dersom barnet kaster opp innen det er gått 15 minutter etter at dosen er gitt. Dersom det er gått 15-30 minutter før barnet kaster opp kan man gi en halv dose. Ikek gi mer medisin dersom det har gått 30 minutter eller mer (TIPS: Se derfor på klokka når du gir medisinen!). Hvis oppkast/gulping blir et vedvarende problem og legen har presisert at nøyaktig dose er helt nødvendig: Kontakt legen for å finen en god løsning.

Du finner hele dokumentet her!

Medlemmer kan lese våre artikler om vanlige sykdommer i babytiden:

Omgangssyke hos babyer

Babyer og forkjølelse

Feber hos babyer

20.06.19: Podcasttips:

Foto: Shutterstock.com

Babyverdens podcast:

Episode publisert 17 juni om Falsk krupp (lenke til episoden). Intervju med seksjonsoverlege ved ØNH Stavanger universitetssykehus Lynn Elisabeth Biserød.

Ryddig og informativ informasjon om en sykdom som ikke er uvanlig hos små barn, men som ofte oppleves som svært skremmende for foreldre. Noe av det viktigste legen trekker frem er:

 • Å være rolig….!
 • Kjølig, fuktig luft
 • Holde barnet oppreist

Verdt en lytt!

Ny artikkel publisert 20.06.19 (for medlemmer):

Tips når babyen ikke trives i barnevognen

Foto: Shutterstock.com

Ny historie fra plussmedlemmer publisert 17.06.19 (for medlemmer):

En samtale mellom Lillemini og en mamma med en gutt på 13 måneder som over lang tid har jobbet med å redusere støtten ved innsovning.

Foto: Shutterstock.com

19.06.19: Lesetips: Hvor viktig er det egentlig å spise brød?

Foto: Shutterstock.com

Lenke til artikkel: Hvor viktig er det egentlig å spise brød?

Dette er en fin artikkel skrevet av Kjersti Birketvedt, klinisk ernæringsfysiolog ved
Spise- og ernæringsteamet/Kompetansesenter for barn med spise- og ernæringsvansker, Oslo Universitetssykehus/Rikshospitalet. Artikkelen er publisert i Knappen-Nytt 2/2011.

Noen oppsummerende tips i artikkelen om du har et barn som strever med å spise brød:

 • Skjær tynne skiver med mye smørbart pålegg. Husk: Brød med hele korn er mer krevende å håndtere.
 • Brød som ikke er helt ferskt er mindre deigete – da er det lettere for barnet å bearbeide det.
 • Knekkebrød/flatbrød/kjeks er hardt til å begynne med – men smelter mer i munnen enn brød når det blir blandet med spytt. Tips: Prøv selv! Se hva som skjer når du tar en bit brød/knekkebrød/kjeks i munnen og lar det mykes opp av spytt!
 • Pålegg må ikke spises på brød! Du kan gi andre kornprodukter og servere litt pålegg ved siden av! Det kan f.eks være en bit ost, eller det kan være mykt smørepålegg som gis på en skje!
 • Det går helt fint an å få et sunt og næringsrikt kosthold uten å spise brød!

Fin artkkel – verdt å lese! Om du ønsker tips til ulike pålegssorter som kan være egnet for babyer: Les artikkelen Tips til pålegg til brødskiva for babyen (for medlemmer)

13.06.19: Podcasttips:

Foreldrerådets episode fra 10. juni gir et lite innblikk i hvor geniale selv små, nyfødte babyer er..! Og når til og med professoren sier det – da kan vi vel være enige en gang for alle: Nyfødtes smil er ikke mageknip! Det er faktisk et smil!

Foreldrerådet: Babyer er smarte med professor i nevropsykologi Audrey van der Meer


Ny artikkel publisert 12.06.19 (for medlemmer):

Foto: Shutterstock.com

Når vi ønsker å redusere nattspising: Hvorfor det ofte er lurt å flaskemate/amme i starten av en oppvåkning

11.06.19: Tips for gravide eller nybakte foreldre:

Foto: Shutterstock.com

Det finnes mye bra info der ute om amming. Men all infoen kan også virke litt overveldende… Er det 3 videoer som er verdt å se før man føder (og dagene etterpå – disse kan med fordel ses fler ganger!), så er det disse 3 (evt 4…) av «Tonje Gurrik» og «vibekesmy» på Youtube (disse kan du også se på www.ammehjelpen.no). Se aller nederst for en lengre, mer utdypende film om du er interesert i det! 
I videoene forklares bl.a.:

 • Hamburgergrepet
 • Asymmetrisk sugetak
 • Hvor brystknoppen skal befinne seg ved amming (jepp – den skal nesten helt bak og hilse på drøvelen..!)
 • Hvordan du kan støtte barnet med motsatt arm (venstre arm om du skal amme på høyre bryst)
 • Tvillingstilling
 • «Førstehjelp» på dag 2-4 etter fødsel når puppene er harde som mursteiner: «Cottermans grep» (også kalt «tulipangrep») for å mye opp brystet
 • Håndmelking (kan ofte være nødvendig etter Cottermans grep), som er spesielt nyttig å benytte fremfor pumpe når man har brystspreng helt i starten (ofte ca dag 2-4).

Å se alle videoene tar deg under 10 minutter. Et perfekt lite «minikurs»!!

Hvordan få til riktig sugetak (av Tonje Gurrik på Youtube)

Oppmyking av brystet ved brystspreng (av Tonje Gurrik på Youtube)

Håndmelking (av vibekesmy på Youtube)

P.S. For deg som virkelig vil gå i dybden i «nybegynner-amming», se denne filmen på litt over 30 minutter (filmen er på engelsk):

Dr Jack Newmans Visual Guide to Breastfeeding (Youtube)

06.06.19: Podcasttips:

Babyverdens podcast har en informativ og fin episode om antibiotikabruk hos små barn. Verdt en lytt!

Foto: Shutterstock.com

Ny artikkel publisert 06.06.19 (for medlemmer):

Foreldreprepping før langvarig legging

Foto: Shutterstock.com

Ny artikkel publisert 05.06.19 (for medlemmer):

Babyens hodefasong – litt info og noen forebyggende tips!

Foto: Shutterstock.com

04.06.19 Lyttetips:

NRK Radio har en gratis app hvor programmet EKKO har laget en søvnserie på 4 episoder. Den første episoden handler om hvorfor vi sover. Dette er ikke først og fremst en serie om spedbarn og søvn, men om søvn generelt. Blant annet handler det om hva som skjer i hjernen vår når vi sover, det forskerne kaller «hjernevask» – som innebærer at avfallsstoffer fjernes under dyp søvn…! Den første episoden finner du her.

Episode nr. 2 finner du her.

Episode 3 finner du her.

Episode 4 finner du her.

Foto: Shutterstock.com

Ny artikkel publisert 03.06.19 (åpen for alle):

Barnelege Espen Kolsrud informerer om gråt og refluksproblematikk hos babyer

Foto: Shutterstock.com


Nye historier fra plussmedlemmer publisert 30.05.19 (for medlemmer):

Nye samtaler:

Foto: Shutterstock.com

29.05.19:Tips til Youtubevideoer om ettåringer i barnehage:

Disse vil være nyttige å se om du har et barn som begynner i barnehage om noen uker/måneder. De er også fine å se for alle som jobber med småbarn i barnehage.

Video: Youtube.com
Video: Youtube.com

Ny artikkel publisert 29.05.19 (for medlemmer):

Noen tips i månedene før barnehagestart

Foto: Shutterstock.com


Ny historie fra plussmedlemmer publisert 27.05.19 (for medlemmer):

Ny samtale:

Samtale mellom Lillemini og en mamma med en gutt på 14 måneder om endret legging og utvikling av sterk vilje.

Foto: Shutterstock.com

23.05.19: Podcasttips:

«Hva gjør du når det brenner»? Er en veldig fin episode hvor psykolog Hedvig Montgomery er gjest i podcasten «FUS-poden».  Podcasten tar opp temaer som på et eller annet tidspunkt gjelder alle foreldre med barnehagebarn. Det er nemlig mange ganger i løpet av en dag at det lett skjærer seg mellom oss foreldre og barna i barnehagefasen… Og det er mye følelser i de små kroppene. Her får du kunnskap og konkrete tips! Anbefales varmt til alle foreldre!

Du finner podcasten på Soundcloud (som lastes ned gratis i App Store)

Foto: Shutterstock.com

Ny historie fra plussmedlemmer publisert 23.05.19 (for medlemmer):

Ny samtale:

Samtale mellom Lillemini og en mamma med en storesøster på 3 år om situasjoner da barnet ikke klarer å motta trøst…


Nye historier fra plussmedlemmer publisert 22.05.19 (for medlemmer):

Historier fra Plussmedlemmer

Nye samtaler:

 • Samtale mellom Lillemini og en mamma med en jente på litt over 4 mnd om endring av innsovningsrutiner
 • Samtale mellom Lillemini og en mamma med en jente på snart 9 mnd om å redusere antall måltider om natten og om bruk av «drømmemåltid».


Ny artikkel publisert 21.05.19 (for medlemmer):

Om å ha barnevakt og reise fra et lite barn

Foto: Shutterstock.com

16.05.19: Podcasttips:

Foto: Shutterstock.com

Podcasten Foreldrekoden med psykolog Hedvig Montgomery er Aftenpostens podcastserie om mange foreldretema. Noen episoder er aktuelle helt fra barna er ganske små – andre er mer aktuelle når barnet er blitt litt større. Episoden fra 13.mai handler om dette med å bruke ordet «flink» i møte med et barn. Noe som kan være ok å bli bevisst på allerede når barnet er nokså liten… Overskriften er jo litt bastant.. Den indikerer at det er FEIL å bruke ordet flink. Vel – det er kanskje å ta i..? Men i en hel del situasjoner kan vi med fordel bruke andre måter når vi bekrefter barnet vårt. Hør mer om dette her:

Ros av barn – hvorfor er det feil å si «flink»?

Du finner flere podcasttips her.

15.05.19: Nå kan alle medlemmer lese chatdialoger mellom plussmedlemmer og Lillemini under Historier fra plussmedlemmer


Ny artikkel publisert 14.05.19 (for medlemmer):

Fra to dupper til en dupp

Foto: Shutterstock.com

13.05.19: Oppfriskingsdose av stivkrampe (tetanus), polio, difteri og kikhoste til voksne

Foto: Shutterstock.com

Vi som vokser opp i Norge får vaksiner til riktig tidspunkt gjennom hele barndommen og ungdomstiden. Men i voksen alder er dette noe vi ikke blir minnet på – vi må ta ansvar selv rett og slett! Dette handler ikke bare om å beskytte oss selv mot smitte – men også om å beskytte små barn som ikke har rukket å bli vaksinert eller sårbare grupper som av en eller annen grunn ikke kan ta vaksiner. Folkehelseinstituttet har en artikkel om dette med oppfriskingsvaksiner, den kan du lese her:

Oppfriskingsvaksiner for voksne

Noen viktige elementer i artikkelen er:

 • Fhi anbefaler at alle voksne tar oppfriskningsdoser av vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio omtrent hvert tiende år.
 • Når de aller fleste i befolkningen er beskyttet mot en sykdom oppnår man såkalt flokkbeskyttelse, som igjen beskytter de som ikke er vaksinert. 
 • Du trenger bare å ta en sprøyte (alle vaksinene gis i ett)
 • Selve vaksinen koster ca. 300 kroner (+ at man betaler for timen)
 • Du kan få satt vaksinen på et vaksinasjonskontor eller hos fastlegen din

Både foreldre, besteforeldre og kan med fordel gi hverandre en «dytt» og minne hverandre på å bestille time til vaksinasjon når det er på tide…! 10 år går faktisk innmari fort…!

Ler mer om vaksiner i våre artikler:

Noen praktiske tips når mini skal vaksineres

Fremskyndet MMR-vaksine før sommerferien?

10.05.19: Førstehjelp

Foto: Shutterstock

Nylig viste en ny undersøke utført på vegne av Røde Kors at over halvparten av nordmenn kvier oss for å utføre førstehjelp. Førstehjelp er ferskvare, for å kunne utføre førstehjelp må vi ha kunnskap. Mange har mulighet til å delta på førstehjelpskurs, men det er ikke like tilgjengelig for alle.

TIPS: Barselgrupper kan gå sammen om å bestille førstehjelpskurs hos f.eks Røde Kors. Da blir ikke kostnaden så høy.

TIPS: Røde kors har en egen spilleliste på Youtube som viser grunnleggende førstehjelp til både voksne og barn (blant annet hjerte-lunge-redning på barn og spedbarn og du kan se hvordan man fjerner frememdlegeme fra luftveiene)

TIPS (for medlemmer): Nå finner du en artikkel om Førstehjelp ved bittskader

Vi har 6 videoer om førstehjelp til babyer, 4 artikler om førstehjelp til babyer

Ny artikkel publisert 08.05.19 (for medlemmer):

«Luftplager hos babyen – hva kan vi gjøre?…»

Foto: Shutterstock.com

07.05.19: Podcasttips:

Podcasten Foreldrerådet Intervju med forsker og psykolog John og Julie Gottman. Gottman har forsket på både foreldre/barn og parforhold og er hyppig sitert. Du finner to episoder med The Gottmans:

Hjerteforeldre med Drs. John og Julie Gottman

Når to blir tre med Drs. John og Julie Gottman

Du finner flere podcasttips for foreldre her.

07.05.19: Tips til foreldre med for tidlig fødte babyer (men også nyttig for nyfødte generelt…!)

Foto: Shutterstock.com

For tidlig fødte babyer, også kalt premature babyer (barn født før uke 37 i svangerskapet) har ofte litt andre behov enn babyer født til termin. Samtidig kan behovene til en nyfødt fullbåren baby være nokså lik en prematur baby… Vi mennesker har ulik grad av modenhet og reguleringsevne ved fødselen rett og slett! Og vi fødes jo med et sett med helt unike egenskaper… Babyens temperament vil ofte bli nokså tydelig – helt fra starten av. På prematurforeningens nettside finner du en utrolig fin og praktisk foreldreveileder for foreldre med for tidlig fødte barn. Den viser bilder av ulike signaler babyen gir konkrete tips om hva man kan gjøre for å hjelpe babyen. Mye av dette kan man også ta i bruk om man har en nyfødt fullbåren baby som strever litt med overgangen til verden utenfor mammaens mage! Du finner veilederen her: Forstå det for tidlig fødte barnet. Denne er utarbeidet av Jannicke Bergseth og Reidun Øye ved Nyfødt Intensivavdelingen, Ålesund sykehus.

For tidlig fødte barn kan ha ekstra stort behov for støtte ved søvn, og de kan ha litt vanskelig for å reulere seg. Da kan man oppleve at det kan være nyttig å bruke bæretøy eller svøpe babyen. Du kan lese våre artikler om bæring her, og her kan du se videoer om bæretøy – også for de aller minste barna. Du kan lese våre artikler om svøping her, og her kan du se videoer om svøping. Vi har også artikler om babyer og selvregulering – de finner du her og her. Vår artikkel om babyer og temperament finner du her.

06.05.19: Viktig video for deg som har en liten som skal begynne i barnehage – Om ettåringer i barnehage:

Film av NTNU med Professor May Britt Drugli ved RKBU Midt-Norge (Regionalt kunnskapssenter for barn og unge)

Flere tips om nyttige nettressurser for foreldre finner du i denne artikkelen

06.05.19: Trygg bæring av babyer

Det finnes mye god informasjon om hvordan også de yngste babyene kan bæres på en trygg og komfortabel måte! Nå har vår artikkel og video om trygg bæring blitt tilgjengelig for alle. Disse finner du her:

Video: PEK – PUST, ERGONOMI, KOMFORT

Artikkel: Trygg og komfortabel bæring

Du kan finne en veldig nyttig liste (Kalt «PEK») som gir deg informasjon om trygg bæring her: www.norskbaeregruppe.com

Foto: Shutterstock.com

03.05.19: Oversikt over alle vaksinene barnet ditt får på helsestasjonen

Her er Folkeheleinstituttets brosjyre som gir deg en oversikt over når vaksiner gis, antall stikk mm. Ønsker du å dykke skikkelig grundig ned i alle vaksinasjonene kan du lese masse mer her.

Foto: Shutterstock.com


03.05.19: Podcasttips:

Podcasten «Barnets beste» er en podcast hvor barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen svarer på innsendte spørsmål fra foreldre. Gjelder barn i ulike aldre. Podcasten «Familieliv» er en podcast som tar opp ulike aspekter ved å være familie og menneske – opp opp- og nedturer. Blant annet er denne episoden med psykolog Hedvig Montgomery er verdt en lytt! For flere podcasttips: Se denne artikkelen. Under «Lese- og lyttetips» kan du også finne lydboktips og tips til bøker og aktuelle apper for småbarnsforeldre

Foto: Shutterstock.com


Ny artikkel publisert 03.05.19:

Artikkel med tips (lenker til videoer og brosjyrer) om normal utvikling hos babyer (dvs: noe omhandler barn over 1 år): «Noen tips om normal utvikling hos babyer»

Foto: Shutterstock.com


Ny artikkel publisert 02.05.19:

Artikkel med info fra Folkehelseinstituttet om MMR-vaksinasjon ved reise til Europa: Fremskyndet MMR-vaksine før sommerferien?

Foto: Shutterstock.com