AKTUELLE TIPS

Her vil du finne diverse aktuelle tips/lenker som kan være nyttig å vite om for deg som har en liten mini.

16.05.19: Podcasttips:

Foto: Shutterstock.com

Podcasten Foreldrekoden med psykolog Hedvig Montgomery er Aftenpostens podcastserie om mange foreldretema. Noen episoder er aktuelle helt fra barna er ganske små – andre er mer aktuelle når barnet er blitt litt større. Episoden fra 13.mai handler om dette med å bruke ordet «flink» i møte med et barn. Noe som kan være ok å bli bevisst på allerede når barnet er nokså liten… Overskriften er jo litt bastant.. Den indikerer at det er FEIL å bruke ordet flink. Vel – det er kanskje å ta i..? Men i en hel del situasjoner kan vi med fordel bruke andre måter når vi bekrefter barnet vårt. Hør mer om dette her:

Ros av barn – hvorfor er det feil å si «flink»?

Du finner flere podcasttips her.

15.05.19: Nå kan alle medlemmer lese chatdialoger mellom plussmedlemmer og Lillemini under Historier fra plussmedlemmer


Ny artikkel publisert 14.05.19 (for medlemmer):

Fra to dupper til en dupp

Foto: Shutterstock.com

13.05.19: Oppfriskingsdose av stivkrampe (tetanus), polio, difteri og kikhoste til voksne

Foto: Shutterstock.com

Vi som vokser opp i Norge får vaksiner til riktig tidspunkt gjennom hele barndommen og ungdomstiden. Men i voksen alder er dette noe vi ikke blir minnet på – vi må ta ansvar selv rett og slett! Dette handler ikke bare om å beskytte oss selv mot smitte – men også om å beskytte små barn som ikke har rukket å bli vaksinert eller sårbare grupper som av en eller annen grunn ikke kan ta vaksiner. Folkehelseinstituttet har en artikkel om dette med oppfriskingsvaksiner, den kan du lese her:

Oppfriskingsvaksiner for voksne

Noen viktige elementer i artikkelen er:

  • Fhi anbefaler at alle voksne tar oppfriskningsdoser av vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio omtrent hvert tiende år.
  • Når de aller fleste i befolkningen er beskyttet mot en sykdom oppnår man såkalt flokkbeskyttelse, som igjen beskytter de som ikke er vaksinert. 
  • Du trenger bare å ta en sprøyte (alle vaksinene gis i ett)
  • Selve vaksinen koster ca. 300 kroner (+ at man betaler for timen)
  • Du kan få satt vaksinen på et vaksinasjonskontor eller hos fastlegen din

Både foreldre, besteforeldre og kan med fordel gi hverandre en «dytt» og minne hverandre på å bestille time til vaksinasjon når det er på tide…! 10 år går faktisk innmari fort…!

Ler mer om vaksiner i våre artikler:

Noen praktiske tips når mini skal vaksineres

Fremskyndet MMR-vaksine før sommerferien?

10.05.19: Førstehjelp

Foto: Shutterstock

Nylig viste en ny undersøke utført på vegne av Røde Kors at over halvparten av nordmenn kvier oss for å utføre førstehjelp. Førstehjelp er ferskvare, for å kunne utføre førstehjelp må vi ha kunnskap. Mange har mulighet til å delta på førstehjelpskurs, men det er ikke like tilgjengelig for alle.

TIPS: Barselgrupper kan gå sammen om å bestille førstehjelpskurs hos f.eks Røde Kors. Da blir ikke kostnaden så høy.

TIPS: Røde kors har en egen spilleliste på Youtube som viser grunnleggende førstehjelp til både voksne og barn (blant annet hjerte-lunge-redning på barn og spedbarn og du kan se hvordan man fjerner frememdlegeme fra luftveiene)

TIPS (for medlemmer): Nå finner du en artikkel om Førstehjelp ved bittskader

Vi har 6 videoer om førstehjelp til babyer, 4 artikler om førstehjelp til babyer

Ny artikkel publisert 08.05.19 (for medlemmer):

«Luftplager hos babyen – hva kan vi gjøre?…»

Foto: Shutterstock.com

07.05.19: Podcasttips:

Podcasten Foreldrerådet Intervju med forsker og psykolog John og Julie Gottman. Gottman har forsket på både foreldre/barn og parforhold og er hyppig sitert. Du finner to episoder med The Gottmans:

Hjerteforeldre med Drs. John og Julie Gottman

Når to blir tre med Drs. John og Julie Gottman

Du finner flere podcasttips for foreldre her.

07.05.19: Tips til foreldre med for tidlig fødte babyer (men også nyttig for nyfødte generelt…!)

Foto: Shutterstock.com

For tidlig fødte babyer, også kalt premature babyer (barn født før uke 37 i svangerskapet) har ofte litt andre behov enn babyer født til termin. Samtidig kan behovene til en nyfødt fullbåren baby være nokså lik en prematur baby… Vi mennesker har ulik grad av modenhet og reguleringsevne ved fødselen rett og slett! Og vi fødes jo med et sett med helt unike egenskaper… Babyens temperament vil ofte bli nokså tydelig – helt fra starten av. På prematurforeningens nettside finner du en utrolig fin og praktisk foreldreveileder for foreldre med for tidlig fødte barn. Den viser bilder av ulike signaler babyen gir konkrete tips om hva man kan gjøre for å hjelpe babyen. Mye av dette kan man også ta i bruk om man har en nyfødt fullbåren baby som strever litt med overgangen til verden utenfor mammaens mage! Du finner veilederen her: Forstå det for tidlig fødte barnet. Denne er utarbeidet av Jannicke Bergseth og Reidun Øye ved Nyfødt Intensivavdelingen, Ålesund sykehus.

For tidlig fødte barn kan ha ekstra stort behov for støtte ved søvn, og de kan ha litt vanskelig for å reulere seg. Da kan man oppleve at det kan være nyttig å bruke bæretøy eller svøpe babyen. Du kan lese våre artikler om bæring her, og her kan du se videoer om bæretøy – også for de aller minste barna. Du kan lese våre artikler om svøping her, og her kan du se videoer om svøping. Vi har også artikler om babyer og selvregulering – de finner du her og her. Vår artikkel om babyer og temperament finner du her.

06.05.19: Viktig video for deg som har en liten som skal begynne i barnehage – Om ettåringer i barnehage:

Film av NTNU med Professor May Britt Drugli ved RKBU Midt-Norge (Regionalt kunnskapssenter for barn og unge)

Flere tips om nyttige nettressurser for foreldre finner du i denne artikkelen

06.05.19: Trygg bæring av babyer

Det finnes mye god informasjon om hvordan også de yngste babyene kan bæres på en trygg og komfortabel måte! Nå har vår artikkel og video om trygg bæring blitt tilgjengelig for alle. Disse finner du her:

Video: PEK – PUST, ERGONOMI, KOMFORT

Artikkel: Trygg og komfortabel bæring

Du kan finne en veldig nyttig liste (Kalt «PEK») som gir deg informasjon om trygg bæring her: www.norskbaeregruppe.com

Foto: Shutterstock.com

03.05.19: Oversikt over alle vaksinene barnet ditt får på helsestasjonen

Her er Folkeheleinstituttets brosjyre som gir deg en oversikt over når vaksiner gis, antall stikk mm. Ønsker du å dykke skikkelig grundig ned i alle vaksinasjonene kan du lese masse mer her.

Foto: Shutterstock.com


03.05.19: Podcasttips:

Podcasten «Barnets beste» er en podcast hvor barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen svarer på innsendte spørsmål fra foreldre. Gjelder barn i ulike aldre. Podcasten «Familieliv» er en podcast som tar opp ulike aspekter ved å være familie og menneske – opp opp- og nedturer. Blant annet er denne episoden med psykolog Hedvig Montgomery er verdt en lytt! For flere podcasttips: Se denne artikkelen. Under «Lese- og lyttetips» kan du også finne lydboktips og tips til bøker og aktuelle apper for småbarnsforeldre

Foto: Shutterstock.com


Ny artikkel publisert 03.05.19:

Artikkel med tips (lenker til videoer og brosjyrer) om normal utvikling hos babyer (dvs: noe omhandler barn over 1 år): «Noen tips om normal utvikling hos babyer»

Foto: Shutterstock.com


Ny artikkel publisert 02.05.19:

Artikkel med info fra Folkehelseinstituttet om MMR-vaksinasjon ved reise til Europa: Fremskyndet MMR-vaksine før sommerferien?

Foto: Shutterstock.com